Startpagina Actueel

Transport naar VK kan voorlopig verder... of toch niet?

Het Europees Parlement nam op 18 december maatregelen om ervoor te zorgen dat vervoer over de weg en door de lucht door kan gaan in het geval van een no-deal met het Verenigd Koninkrijk. De voorbije dagen sloten echter diverse EU-landen hun grenzen nu er een variante van het coronavirus in het VK rondwaart.

Leestijd : 2 min

Vermits er nog geen akkoord is tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie werd tijdens de plenaire vergadering van het Europese Parlement besloten om noodmaatregelen over het transport aan te nemen. Aangezien er heel wat land- en tuinbouwproducten, alsook voedin,g vanuit ons land naar het VK getransporteerd worden is dit wel belangrijk voor de agrovoedingssector.

De EU-regels zijn aan het eind van de transitieperiode immers niet meer van toepassing op en in het VK. De gerichte noodmaatregelen mikken erop om ernstige verkeersverstoringen en vertragingen te vermijden in het geval van het uitblijven van een akkoord over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK op 1 januari 2021. Deze noodmaatregelen vervallen als er een akkoord is bereikt.

Luchtvaartverbindingen

De tijdelijke regels zorgen dat bepaalde diensten tussen het VK en de EU door kunnen gaan voor een maximum van 6 maanden. Dit werd aangenomen met 680 stemmen voor (3 stemmen tegen, 4onthoudingen). Hier valt onder dat luchtvaartmaatschappijen uit de EU en het VK het recht behouden om over het grondgebied van de EU te gaan en daar technische stops te maken. Daarnaast mogen zij ook directe routes naar de EU in stand houden. Een beperkt aantal specifieke vrachtvluchten, gerelateerd aan de pandemie, zullen ook zijn toegestaan.

De richtlijn zorgt ervoor dat verschillende certificeringen voor producten, onderdelen, toepassingen en bedrijven geldig blijven. Dit werd aangenomen met 680 stemmen voor (4 stemmen tegen, 3 onthoudingen). Het zorgt ervoor dat vliegtuigen uit de EU en het VK die gebruikmaken van deze diensten niet de grond moeten blijven.

Verbindingen over de weg

De tijdelijke regels zorgen dat het vrachtvervoer en het personenvervoer over de weg door kan gaan voor maximaal 6 maanden. Dit werd aangenomen met 680 stemmen voor (4 stemmen tegen, 3 onthoudingen). Het zorgt ervoor dat goederenvervoerders en busdiensten die naar de EU komen en naar het VK gaan door kunnen.

Vervolgstappen

Alle tijdelijke maatregelen moeten aangenomen worden door de Raad. Zij treden pas in werking na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie en worden van toepassing als het VK eenzelfde set van maatregelen aanneemt.

Nieuwe variant coronavirus

Nu er een niewe variant van het coronavirus in het VK rondwaart, werden intussen heel wat grenzen met het vasteland (tijdelijk) gesloten. Het is afwachten hoe dit op korte termijn zal evolueren. Elke dag rijden er immers 10.000den vrachtwagens op en af.

Europees Parlement Bureau/AV

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken