Startpagina Paarden

Vier hengstenhouders blikken terug

Om een idee te krijgen van het reilen en zeilen van de koudbloedfokkerij in 2020, stelden we 5 dezelfde vragen aan 4 hengstenhouders:

1. Welke hengsten stonden er dit jaar ter dekking?

2. Waren er meer of minder dekkingen dan de voorbije jaren?

3. Wat is het mooiste aan je beroep? En wat het moeilijkste?

4. Zijn er - gezien corona - voldoende afzetmogelijkheden voor de veulens en waar vinden ze hun weg?

5. Hoe zie je, in het licht van de Europese wetgeving, de toekomst van de fokkerij? Zo krijgen we een idee van het reilen en zeilen in de koudbloedfokkerij.

Leestijd : 4 min

Jurgen Talpe - Vlaams Paard

1. In 2020 stonden 2 goedgekeurde hengsten ter dekking: vaste waarde Circle W Maxamillion en de meest recente import uit Amerika, de 4-jarige hengst Circle Y Ricky’s Max.

2. Over het afgelopen dekseizoen zijn we tevreden: stijging van ongeveer 25 % met een heel hoog drachtigheidspercentage.

3. Ieder jaar samen met de fokkers uitkijken naar het resultaat van een bepaalde combinatie van merrie en hengst, blijft voor mij het mooiste. Het moeilijkste vind ik de import uit Amerika: een omvangrijk gebeuren. Je koopt in de USA een hengst en dan is het afwachten wat hij voor de Europese fokkerij zal betekenen.

4. De laatste jaren werden heel wat Vlaamse Paarden geëxporteerd binnen Europa, maar ook ver daarbuiten. Voor een stamboek met een niet zo grote paardenstapel heeft dit een bijzondere impact. Jaren was er een groot aanbod van ons ras. Momenteel is er een tekort aan jonge merries. Hopelijk worden in 2021 heel wat merrieveulens geboren.

5. Het toelaten van niet goedgekeurde hengsten tot de fokkerij of het inschrijven van veulens van een niet goedgekeurde hengst kan voor stamboeken met een kleine populatie de doodsteek zijn. Zeker als een fokker met een mooie merriestapel plots voor zichzelf gaat fokken met een hengst die een bepaalde afwijking doorgeeft, omdat hij er nooit op getest werd.

Louis De Vry - Fjord

1. In 2020 hebben we met 4 hengsten gedekt: Brijol, Lyckängs Tempo, Rudsmo Rune en Harlem D’ober.

2. Vergeleken met 2019 is er dit jaar 1 dekking meer.

3. Het mooiste is het uitkijken naar de producten van je hengsten. Een hengst is maar waard wat zijn nakomelingen waard zijn. Daarom is de afkomst van een hengst zo belangrijk, zeker langs moederszijde. Een hengst uit een sterke moederlijn is bijna altijd een schot in de roos, belangrijker dan de punten op een keuring. Het moeilijkste aan een hengstenhouderij is op zoek gaan naar kwaliteit in andere bloedlijnen en zorgen dat je binnen een redelijk budget blijft. De inkomsten moeten toch ongeveer de uitgaven dekken.

4. Bij de Fjorden is afzet geen probleem, zeker als je stal wat bekendheid heeft. De meerderheid van onze veulens gaan naar het buitenland: Nederland, Frankrijk en enkelen blijven in België.

5. Als je goede kwaliteit fokt, zeker in kleur (Grå, Redblakk of Ulsblakk) is er meer vraag dan aanbod, maar ook goede Brunblakk gaan vlot weg. Vooral naar geleerde Fjorden is veel vraag met slechts een beperkt aanbod.

Gino Verplancke - Haflinger

1. We hadden dit jaar 5 hengsten: de zelfgefokte hengsten Amazing Star van Beauvoorde, Win for Life van Beauvoorde en Liz. Alcantara namen het gros van de dekkingen voor hun rekening.

2. Procentueel is het verschil in dekkingen met vorig jaar nihil. Een absolute meevaller gezien de onzekere seizoensstart door corona.

3. Het mooiste is zonder meer de invloed die je als hengstenhouder, uiteraard met steun van de merriehouders, kunt hebben op de evolutie van een ras. De continue zoektocht naar kwaliteitsverbetering en de uitstraling van onze Belgische Haflingerfokkerij op internationaal vlak zijn speerpunten van onze stal-filosofie, maar niet altijd even makkelijk. Een opsteker op dat vlak was het puike resultaat van Amazing Star op de hengstenproeven in Ebbs (AUT) eerder dit jaar.

4. De veulenafzet was dit seizoen opmerkelijk goed. Corona lijkt eerder een positief effect te hebben op de afzet dan omgekeerd. De prijzen waren goed en dat was voor de fokkers een mooie beloning voor hun inzet.

5. Het doel van de fokkerij moet kwaliteitsverbetering zijn en leveren wat de markt vraagt. Daarom is het van levensbelang dat de selectie van de hengsten streng, maar rechtvaardig gebeurt, ook al botst dit soms met de Europese wetgeving. Het kan echter niet dat, onder het mom van ‘antidiscriminatie’, het kwaliteitsniveau naar beneden wordt gehaald en de inspanningen van fokkers en hengstenhouders over de laatste 50 jaar zomaar teniet worden gedaan

Eddy Van Langenhove - Belgisch Trekpaard

1. Er stonden 4 hengsten ter dekking: de jonge Rubben van ’t Langhof, de internationaal kampioen Jim van ’t Roetaart, de bewezen Matteo van ’t Rietenhof en Gamin van de Lindehoef.

2. De glorietijden zijn voorbij. Vergeleken met 10 jaar geleden zijn er 50% minder dekkingen. We mogen echter niet klagen over het voorbije seizoen. Het lijkt te stabiliseren.

3. Merries met een pasgeboren veulen aan de voet vind ik het mooiste en verder die veulens beoordelen en hun uitgroei inschatten. Het moeilijkste is aan de top blijven door de beste hengsten aan te bieden.

4. Er waren geen prijskampen. Dus hebben we het heft in eigen handen genomen en begin december een online veulenshow gehouden. Daar ligt de sleutel om ons uitstervend ras wereldwijd te promoten. De show werd druk bekeken en nu vertrekken een aantal veulens naar het buitenland.

5. De EU-wetgeving is een goede zaak om de regio’s op dezelfde lijn te krijgen, wat de fokkerij ten goede komt. Het nationaal stamboek heeft door de EU-regels geen bestaansrecht meer. Het is jammer dat KMBT als ‘Brussels stamboek’ zonder fokkers en zonder paarden zich wel de spaarpot toegeëigend heeft. Het beleid lijkt de laatste jaren te focussen op onderling gekibbel in plaats van op leden/fokkers én het trekpaard in het algemeen! Dat zou altijd prioritair moeten zijn.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken