Startpagina Actueel

Na hulpmiddel voor melkvee werkt ILVO aan Routeplanner Varkens

ILVO, Boerenbond, Hooibeekhove en Inagro stelden enkele jaren geleden de rekentool Routeplanner Melkvee voor. Een handig instrument voor melkveehouders om belangrijke keuzes op het bedrijf te maken. ILVO werkt aan een soortgelijke tool voor varkenshouders.

Leestijd : 1 min

De routeplanner is een tool die boeren helpt om beslissingen te nemen. Op basis van bedrijfsspecifieke inzichten worden een aantal opties voorgesteld die op lange en middellange termijn voor een melkveebedrijf of de melkveetak op een bedrijf, leiden tot betere economische bedrijfsprestaties.

Meerwaarde op verschillende vlakken

“De tool geeft ook aan welke keuzes economisch gezien interessant zijn en ook waarom de keuzes interessant zijn”, stelt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “De meerwaarde van de routeplanner is enerzijds dat de tool de bedrijfsspecifieke doorrekening toelaat en anderzijds dat de link wordt gelegd met prestatie-indicatoren op het vlak van rendabiliteit, milieu- en ook toekomstige klimaatprestaties.”

Die routeplanner kan bovendien worden gecombineerd met energie- of klimaatscans. Vandaag maakt al een 100-tal bedrijven gebruik van deze tool. “Dat aantal zal in de toekomst nog stijgen”, aldus minister Hilde Crevits. Na de Routeplanner Melkvee werkt ILVO nu aan een routeplanner voor de varkenssector.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

“Via fokkerij kan je emissies verminderen”

Veeteelt CRV is één van de vaste waarden op veeteeltvakbeurzen en ook op deze editie van Agribex is het bedrijf opnieuw op de afspraak. Landbouwleven vroeg Eric Lievens en Peter Vercauteren van CRV naar de grote en kleine trends in genetica. Van methaanarm melkvee gaat het via hoornloze en hittetolerante runderen naar China.
Meer artikelen bekijken