Startpagina Akkerbouw

Wetenschappers willen wetenschappelijke naam zoete aardappel behouden: "De impact op de sector zou enorm zijn."

Veertig internationale wetenschappers, onder wie een wetenschapper van de Plantentuin van Meise, hebben een artikel in het tijdschrift Taxon gepubliceerd, waarin ze pleiten voor het behoud van de wetenschappelijke naam van de zoete aardappel. Recente DNA-ontdekkingen toonden aan dat de zoete aardappel eigenlijk buiten het geslacht valt waartoe het nu behoort, en dus zou een naamsverandering voor de aardappel nodig zijn.

De zoete aardappel, ook bekend als bataat, behoort tot het geslacht Ipomoea. "We weten eigenlijk al een tiental jaar dat het geslacht Ipomoea geen natuurlijke eenheid is, en dat er een verdere opdeling nodig is", legt dr. Marc Sosef van Plantentuin Meise uit. "Daarom is de noodzaak ontstaan om bepaalde groepen een eigen naam te geven, buiten het geslacht Ipomoea. Dat geldt ook voor de Ipomoea batatas, de zoete aardappel dus."

Het veranderen van de naam van de bataat zou zorgen dat tal van updates nodig zijn, bijvoorbeeld in de wetgeving en...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken