Twee jaar later, in 1977, werd voornoemde vzw erkend als proefcentrum door het Ministerie van Landbouw, wat de officiële start betekende van het PCG. In 1985 werd een klein landbouwbedrijf op 3,5 hectare grond op de huidige locatie aangekocht. Verder werd via een investeringsdossier nog grond aangekocht en een loods gebouwd. In 1990 werd via een tweede investeringsdossier de eerste serres gebouwd, werd er een frigo geïnstalleerd en kwam er vergaderinfrastructuur. De groeispurt voor het PCG werd verder ingezet in 1996 door actief te zijn met vele projecten die gefinancieerd worden met GMO-middelen (Gemeenschappelijke marktordening).
Het begin van de jaren tweeduizend werd gekenmerkt met de bouw van een nieuw serrecomplex, professioneel uitgerust smaaklokaal, labo, vergaderzalen, burelen en loods. Tevens werden bestaande serres omgeschakeld naar biologische teelt en was het PCG koploper, zo niet voorloper in zijn domein. Zo waren ze in 2003 ook het eerste praktijkcentrum in Vlaanderen met een systeem voor grondloze teelt.
Een andere mijlpaal werd in 2007 bereikt met de start van privaat onderzoek, al dan niet in een gesloten kennissysteem. Het PCG werd toen ook erkend om GEP (Goede experimentele praktijk)-proeven uit te voeren. In 2010 vormde de start van de combinatieteelt glasteelt vruchtgewassen en visteelt of aquaponics een nieuwe mijlpaal.
Anno 2017 wordt er op het PCG gewerkt rond een 43-tal projecten en via 14 mee financierende instellingen: provinciaal, Vlaams, Belgisch en of Europees. Het aantal personeelsleden is aangegroeid tot 38.