Paarden houden op een relatief klein perceel

Veel eigenaars van een kleine paardenboerderij doorkruisen regelmatig het landschap met een paardentrailer, volgestouwd met aangekochte kleine pakken hooi of stro. Anderen zorgen dat ze een weliswaar beperkte opslag ervan hebben op hun klein perceel, hetgeen zeker geen sinecure is. Niet iedereen is immers gezegend met een loods waar men vlot grote pakken ruwvoer in onderbrengen kan.

Een droge hooizolder is goud waard

De kleine paardenhouder moet het dikwijls redden met de oude bijgebouwen die bij zijn boerderijtje horen. Eens men over een voorraad hooi en of stro beschikt, rijst dan ook de vraag hoe het ruwvoer/strooisel zo droog mogelijk te stockeren doorheen onze vochtige winters.

In oudere gebouwen zal het belangrijkste probleem vocht zijn. Beschikt u er over een hooizolder, dan stapelt u de balen best niet tot tegen het dak. Bij oudere daken van bijgebouwen zijn de dakpannen meestal poreus en laten ze vocht door, ook al omdat ze niet voorzien zijn van een onderdak. Het hooi dat er meerdere maanden tegenaan gedrukt wordt zal daar hoe dan ook onder lijden, met schimmel en schade tot gevolg.

Indien u hooi of stro dient te stockeren op de bodem van oude stallingen, voorzie de bodem dan van paletten alvorens het ruwvoer erop te deponeren. Een voorraadje paletten is goed voor meerdere jaren droog hooi.

Indien u aan huis niet beschikt over stockageruimte en afhankelijk van de streek, kan de kleine paardenhouder ook contact zoeken met landbouwers die nog kleine pakken hooi of stro maken. Ze worden steeds zeldzamer maar ze zijn er nog. Misschien kan u er wel op regelmatige basis terecht voor een afname. Zeker na een zomer zoals deze die we nu afsluiten, krioelde het van de kleine pakken hooi op de Vlaamse weides. Aldus komen we terug bij ons verhaal van paardentrailers vol hooi of stro, waarschijnlijk voor velen een herkenbaar verhaal.

Ongedierte niet welkom

Oude gebouwen zijn meer onderhevig aan ongedierte dan nieuwe stallen, die beschikken over goede betonnen funderingen waar geen rat doorheen kan. Muizen en ratten weten waar ze makkelijk bij krachtvoer kunnen en zorgen voor veel schade, met doorgebeten voederzakken tot gevolg. Veel kleine paardenhouders hebben dan ook een oude kofferdiepvries in hun gebouwen. Tot op vandaag is deze nog steeds een zeer gegeerde beschermer voor dierenvoeders, die bovendien heel lang meegaat en tegen een stoot kan. Zelf een voederkoffer in elkaar zetten is ook een mogelijkheid. Kies dan voor betonplex- platen voor extra stevigheid en een gladde buitenkant, die makkelijk netjes te houden is. De planken laat u op maat zagen bij de vakhandel. U hoeft hem dan juist in elkaar te nagelen en te voorzien van degelijke scharnieren en handgreep.

Voordroog buiten

Voordroogpakken buiten stockeren moet gewoonweg kunnen. Ook op een kleine boerderij waar men het dikwijls moet redden met een bodem van aarde in plaats van beton. U kan de voordroog natuurlijk ook onder brengen in een oud gebouw, op voorwaarde dat er genoeg luchtcirculatie is. Toch is het grote voordeel van voordroog dat de pakken buiten kunnen blijven in alle weer. Indien u kiest voor kleine pakken voordroog is een bodem van paletten met daarop antiworteldoek efficiënt gebleken in de strijd tegen ongedierte en vocht. Indien de stapel zich in bosrijk gebied bevindt (zie foto) is het nuttig deze af te dekken met schaduwnet. Dit is niet alleen luchtdoorlatend, maar zorgt ervoor dat de schade aangebracht door vallende takken en landende vogels beperkt blijft.

Indien u de voordroog stockeert op een overdekte plek is bestrijding van ongedierte eveneens aangewezen. Pakken die zomaar op de grond liggen worden maar al te dikwijls aangevreten.

De voordelen van een kleine zandplek

We hebben het hier niet over een rijpiste, maar over een kleine zanduitloop. Deze laat de paarden toe naar buiten te kunnen in de winter en vroege lente, zonder hun klein perceel weide te beschadigen.

Deze zandplek moet niet meer zijn dan een kleine oppervlakte, aansluitend op een afdak (zie foto). Een deel ervan kan men afsluiten met degelijk lint en gebruiken om voordroogpakken buiten te stockeren. Aldus blijven de pakken bereikbaar met de kruiwagen bij nat weer. Veel kleine paardenhouders zijn immers aangewezen op kleine pakken voordroog en kruiwagen, omdat ze niet over een wiellader beschikken die het verplaatsen van grote pakken mogelijk maakt. Of omdat ze niet genoeg paarden hebben om grote balen te stockeren.

We schrijven dit met een knipoog naar collega Etienne Van Muylem, ons een jaar geleden ontvallen. Etienne – ook aangewezen op primaire middelen – koos altijd voor ronde balen voordroog, die natuurlijk ook groot uitvielen. Om dit te omzeilen rolde hij ze bergaf van weide naar erf. Dit sublieme idee maakte veel mogelijk. Misschien ook voor u!

Patricia Parrein

Foto’s: Philip Parrein

Meest recent

Meest recent