Startpagina Archief

Vlees ter discussie

Leestijd : 2 min

Tijdens het aansluitende panelgesprek werd voortgeborduurd op enkele van de aangehaalde thema’s. Het publiek kon daarbij zijn mening uiten door vragen te beantwoorden via een elektronische poll.

Voldoende controles

Zo waren de toehoorders niet gediend van nog bijkomende controles op hun bedrijf. Herman Diricks meent trouwens dat dit vandaag ook niet nodig is. Hij vindt het belangrijker om te focussen op meer controles bij diegenen die het vandaag minder goed doen. Michel Vandenbosch maakte de link met voorbije crisissen die het gevolg waren van situaties waar het ondanks controles in bepaalde slachthuizen toch mis ging.

Volgens Joris Relaes is de vleessector zo gemakkelijk de gebeten hond omdat voeding zo tastbaar is: “Iedereen komt er meermaals per dag mee in contact. Voeding heeft iets sacraals. Landbouw is de enige sector die werkt met levend materiaal, en dat levert ethische vraagstukken op in een geciviliseerde maatschappij.”

Ook rond (crisis-)communicatie werd gedebatteerd, al was het eerder brainstormen. Alle panelleden vinden immers dat dit beter kan en moet. Relaes : “We geven te weinig les. Er ontstaan te snel discussies zonder te kunnen duiden waarover het gaat. Omdat dit tijd vergt, lukt dat niet in een wereld die wordt beheerst door sociale media.” Vandenbosch mocht, in het hol van de leeuw, suggereren hoe de vleessector dit beter zou moeten aanpakken. “Minimaliseer een schandaal niet”, adviseert hij. “Beelden spreken voor zich en de kijkers zijn geen idioten. Geef je blunders toe. Dat moesten we trouwens onlangs ook zelf doen (cfr. incident met Poule et Poulette)! Probeer vervolgens een positief gevolg te geven.”

Herman Diricks kon dat alleen maar beamen. “We moeten in ‘vredestijd’ de tijd nemen om te communiceren en om ons voor te bereiden.”

Natuurproduct is moeilijk te overtreffen

Kweekvlees zal volgens Vandenbosch binnen 30 jaar op ons bord liggen. Lenaers betwijfelt dit: “Er zal wel ‘een’ publiek voor zijn maar het blijft een kunstmatig verhaal.” Ook Joris Relaes is ervan overtuigd dat je een natuurproduct als vlees moeilijk kan overtreffen. Hij ziet wel mogelijkheden binnen de vleesverwerking. 60% van de aanwezigen twijfelt trouwens dat vleesalternatieven in 2050 mainstream zullen zijn. De tijd zal dit uitwijzen.

Het is evenwel duidelijk dat er in de vleessector heel wat beweegt. Voorzitter Van Damme besloot dan ook met de stelling dat het de plicht is van allen in de sector om te zoeken naar opportuniteiten voor de uitdagingen van morgen!

AV

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen