Vorstenpaar bezoekt gevangenis annex boerderij

Het Penitentiair Landbouwcentrum in Ruiselede is een van de vier strafinrichtingen in ons land met een open regime. Het mag een atypische gevangenis worden genoemd omdat hier ook een groot landbouwbedrijf gelegen is.

Het vorstenpaar werd er ontvangen door federaal minister Koen Geens, West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, burgemeester van Ruiselede Greet De Roo en PLC-directeur Chris De Vidts.

Koning Filip en koningin Mathilde kregen uitleg over de werking van de gevangenis en hadden gesprekken met gedetineerden en hun familieleden.

Gesprek met gevangenen

“In het PLC is plaats voor maximum 60 mannelijke veroordeelden die zich aan het einde van hun gevangenisperiode en op maximum 2 jaar voor de toelaatbaarheidsdatum tot een voorwaardelijke invrijheidsstelling bevinden en die zich positief gedroegen in een gesloten strafinrichting”, duidt Chris De Vidts.

Tussen 5 en 15 jaar

De gevangenispopulatie van het PLC bestaat momenteel vooral uit mensen met een straftotaal tussen 5 en 15 jaar, gezien de gedetineerden met een definitieve veroordeling van minder dan 3 jaar, op welbepaalde uitzonderingen na, kunnen genieten van elektronisch toezicht.

Het vorstenpaar kreeg meer uitleg over de aanpak.

“De focus ligt op een intense voorbereiding op de terugkeer naar de samenleving. Daarnaast staan de behandelings- en opleidingsnoden van de gedetineerden centraal. Het detentietraject wordt van bij de start van het verblijf uitgetekend, met aandacht voor de eventueel onderliggende pathologie enerzijds, en voor de reclasseringsnoden anderzijds.”

De reïntegratiegedachte steunt op 4 pijlers: verplichte tewerkstelling, drug- en medicatievrij leven, leven in gemeenschap (nultolerantie op agressie) en het bevorderen van de contacten met de familie en belangrijke derden.

Traject op maat

B.leave, Work-out en Uitweg zijn maar enkele voorbeelden van initiatieven die de gevangenis op maat van de gedetineerden heeft opgericht.

Het b.leave-programma kreeg een gezicht door het verhaal van een gedetineerde, die met een drugsproblematiek kampte.

“Het programma focust zich op een herstel waarbij gevangenen tijdens 8 maanden intensief werken om hun persoonlijke vaardigheden te versterken.” Het vorstenpaar luisterde naar de verhalen van verschillende gedetineerden, onder meer van die van het A-team. “Het Activiteitenteam bestaat uit 6 gedetineerden, die samen met professionele hulpverleners, groepsactiviteiten voor medegedetineerden organiseren.”

Music for Life

Het A-team organiseert ook 3 keer per jaar een activiteit voor een externe doelgroep. Ook staan ze in voor een benefietactie, zoals Music for Life.

Aan de gevangenis is een landbouwbedrijf verbonden. Het bedrijf heeft een veestapel van circa 250 runderen en produceert jaarlijks circa 850.000 liter melk. Het landbouwbedrijf is een autonoom bedrijf, vergelijkbaar met een KMO. Dit houdt in dat het bedrijf financieel onafhankelijk functioneert. De gedetineerden worden actief betrokken in het runnen van het landbouwbedrijf, het onderhoud van het domein en de omliggende bossen, het bewerken van de grond én het verzorgen van de dieren.

Foto met medewerkers

Op het einde van de rondgang ging het vorstenpaar nog kijken naar 2 kalfjes, die er recent zijn geboren. Ze maakten ook tijd vrij om verder kennis te maken met gedetineerden en met de medewerkers van het Penitentiair Landbouwcentrum, die tot slot graag met koning Filip en koningin Mathilde op de foto gingen.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent