
Tussentijdse evaluatie
Bij de totstandkoming van MAP 6 rezen al ernstige vragen of MAP 6 voldoende krachtig was om de waterkwaliteitsdoelstellingen te bereiken. Daarom werd een tussentijdse evaluatie ingeschreven. De conclusie van de evaluatie is dat de waterkwaliteit
In het winterjaar 2019-2020 kampte 32% van de MAP-meetpunten oppervlaktewater met een overschrijding van de maximale norm van 50 mg nitraat per liter. Dat is 12% meer dan in de periode 2013-2017. Ook de gemiddelde concentraties evolueren dermate ongunstig, dat de door MAP 6 vooropgestelde verbetering van 4 mg nitraat/liter in de gebieden waar de waterkwaliteit slecht is, in het gedrang komt.
Voor grondwater blijkt de waterkwaliteit te stagneren. Gunstig is dat een groot aantal gebieden die al goed waren, verder verbeteren. Ongunstig daarentegen is dat een groot aantal gebieden met een heel slechte waterkwaliteit verder verslechteren. De Vlaamse Regering heeft akte genomen van de tussentijdse evaluatie van MAP 6 en het traject dat minister Demir uitzet. De minister start gesprekken op met het middenveld om de effectiviteit van MAP 6 te versterken.
Nieuwe maatregelen
Hoewel uit de evaluatienota blijkt dat de vooropgestelde doelstellingen nog veraf zijn, wordt wel een positief effect verwacht van de in MAP 6 opgenomen maatregelen. Voor extra maatregelen wordt dan ook in de eerste plaats gekeken naar het verder verhogen van de effectiviteit van MAP6 . De nieuwe maatregelen kunnen van start gaan op 1 januari 2021.