Food Pilot werkt hard verder aan eiwitdiversificatie
Minister Hilde Crevits huldigde in de Food Pilot een nieuwe eiwitverwerkende machine in: de ‘high moisture extruder’. “Samenwerking loont, onder meer door in te zetten op verregaande vormen van samenwerking,” stelt Hilde Crevits.
De ‘high moisture extruder’ kan eiwitpoeder, geïsoleerd uit alternatieve eiwitten zoals soja en zonnebloempitten, verwerken tot eiwit met vezelachtige structuur. Die structuur is interessant voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie producten voor vegetariërs en flexitariërs. De machine is de eerste – en duurste – van de in aanbouw zijnde eiwitonderzoekslijn. Deze uitbreiding kost de Food Pilot in Melle totaal ruim 500.000 euro. De investering komt van ILVO en Flanders’ FOOD, met steun van EFRO, VLAIO en de provincie Oost-Vlaanderen.
Werken met dierlijke eiwitbronnen zoals zuivel, vlees of eieren steunt op een eeuwenoude kennistraditie. “Plantaardige eiwitten, microbiële eiwitten of eiwit uit algen, wieren of insecten zijn veel minder vertrouwde ingrediënten in de Europese keuken. Er zijn nog veel kennishiaten, zeker over de achterliggende processen, samenstellingen en gedragingen van deze nieuwe concentraten, isolaten (geëxtraheerde eiwitten) of extrudaten (eiwitten waar al een structuur is ingestopt) in mengsels met andere ingrediënten.”
Geert Van Royen (ILVO): “We weten vandaag niet in welke mate deze nieuwe ingrediënten oliebindend, waterbindend, gelerend, emulgerend of schuimvormend zijn. Dat soort van kennis hebben de bedrijven nodig als ze bijvoorbeeld met vlees- of zuivelvervangers aan de slag willen. Ook de vraag in welke mate de nutritionele eiwitwaarde en het smaakprofiel na elke mogelijke bewerking wijzigt, staat nog grotendeels open.”
De uitbreiding van het machinepark met een eiwitstraat voor bewerking van alternatieve eiwitten en een reeks nieuwe eiwit-onderzoeksprojecten, brengt daar verandering in. “De high moisture extruder die door minister Hilde Crevits werd ingehuldigd, staat letterlijk in het midden van de reeks stappen die je met plantaardig of ander alternatief eiwit moet uitvoeren om tot een kwaliteitsvol eindproduct te komen.”
Lieven Vancoillie