Sinds de hervorming van 2017 halveerde de suikerprijs in Europa gevoelig. Sinds 2019 krijgt de markt terug wat kleur en in januari en februari 2020 herstelde de markt zich serieus. Maar dan kwam Covid-19 en door de strenge lockdowns daalde het verbruik van bio-ethanol en het suikerverbruik in de horeca op evenementen en de ontspaningssector. Verschillende prijzen van landbouwproducten daalden en daar bleef suiker niet van gespaard. We zien echter nu terug prijsniveaus zoals ze er net voor de coronacrisis waren.
De lage Europese suikervoorraad zet ook een opwaartse druk op de prijsvorming. Op wereldvlak herstelt de suikermarkt zich zeker. De suikerproductie in Brazilië daalde door de droogte. India heeft een grotere vraag naar suiker, omdat ze meer bio-ethanol willen produceren. Wie zich nu nog niet heeft ingedekt met contracten, kan wel eens moeilijk aan suiker komen of loopt nu tegen een hoge suikerprijs op de spotmarkt. Al wordt er aan deze niveaus amper verkocht. Erwin Boonen vat de situatie samen door te stellen dat de stijgende trend bevestigd is.
VarkensIn een sector die constant evolueert, zoals de veeteelt, is het verstandig om ver genoeg vooruit te plannen, als je niet voor verrassingen wil komen te staan. Johan De Wilde, varkenshouder in Geldenaken (Jodoigne, Waals-Brabant), begrijpt dat maar al te goed. Met zijn nieuwe stallen heeft hij zich gericht op een heldere en modulaire indeling en ruimtebesparing, zodat hij en zijn dieren met een gerust hart de toekomst tegemoet kunnen gaan.