Startpagina Archief

Optimale pH geeft hogere opbrengst, een betere

bodemkwaliteit en minder uitspoeling

De bodem-pH blijft één van de belangrijkste aandachtspunten van de Belgische land- en tuinbouwpercelen. De pH of zuurtegraad heeft een belangrijke invloed op de bodemvruchtbaarheid en bodemkwaliteit. Een gunstige pH bevordert de vrijstelling van nutriënten door mineralisatie van organische stof. Daarnaast bepaalt de zuurtegraad van de bodem ook de beschikbaarheid van voedingselementen in de bodem en de opneembaarheid ervan door de gewassen.

Een niet-optimale pH resulteert in een minder efficiënte benutting van de (toegediende) voedingselementen. Bij een te lage pH dalen de beschikbaarheid en opname van stikstof (N), fosfor, kalium, magnesium en zwavel (figuur 1). Dit is beperkend voor de plantengroei en in het bijzonder voor de groei van de wortels en de jeugdgroei van de plant. Een aantal spoorelementen is daarentegen zeer oplosbaar in zure bodem, in zoverre zelfs dat ze in schadelijke hoeveelheden voor de planten beschikbaar worden.

Een optimale pH is niet alleen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

VLAM roept op om te kiezen voor lokale producten tijdens ‘Lekker van bij ons-week’

Korte Keten Van 15 tot 21 september organiseert VLAM voor het eerst de Lekker van bij ons-week. Tijdens deze actieweek roept het iedereen op om zijn of haar winkelmand te vullen met lokale producten. Uit een recent VLAM-onderzoek blijkt dat de Vlaming overtuigd is van producten van eigen bodem, maar dit niet altijd omzet in aankoopgedrag. Jammer, want 3 op de 4 Vlamingen vindt wel dat we met zijn allen meer Belgische voedingsproducten zouden moeten kopen.
Voir plus d'articles
Meest gelezen