eiwitinstallatie in gebruik
namelijk gele erwten.

Stapsgewijs opschalen
De verwachting is dat er zal worden opgeschaald van enkele tientallen ha gele erwten die nu geteeld worden voor verwerking in Mettet, tot 3.000 ha richting het jaar 2030. Deze zullen niet allemaal in ons land geteeld worden, maar ook in Frankrijk. De nieuwe eiwitinstallatie in Mettet, ten zuidoosten van Charleroi, kreeg binnen de Arvestagroep een eigen ‘merknaam’ mee, namelijk Nuverta.
De keuze is op Mettet gevallen, omdat Arvesta er al voet aan wal had met een voormalige zadenfabriek, er de ruimte had en er verdere opschaalmogelijkheden achter de hand heeft. De realisatie van dit project is ondertussen al 4 jaar aan de gang. De fabriek neemt een grondoppervlakte in van 400 à 500 m2. Het betreft niet alleen verwerking van gele erwten, maar ook opslag, zodat de fabriek jaarrond kan draaien. Per jaar zou de installatie 12.000 ton gele erwten moeten verwerken.
Investering in toekomst
Niek Depoorter, CEO van Arvesta, gaf bij de voorstelling aan dat de eiwitinstallatie een investering is in technologie én in de toekomst van de landbouw. Ze past bovendien bij de visie van de onderneming én verbindt landbouwers met de rest van de voedingsketen.
Simon Eyers, Product Director, legt uit dat de eiwitinstallatie eiwitconcentraten, zetmeel en vezels produceert op een ecologische en economische manier. De nieuwe productielijn werkt immers volledig geautomatiseerd en zeer efficiënt, met minimaal watergebruik en zonder chemische afvalstoffen.
Vragende voedingsindustrie
Naar lokale, gezonde en duurzame grondstoffen merken ze bij Arvesta een grote vraag vanuit de voedingsinstustrie. Lokaal geteelde gele erwten vormen hier de basis of de start van een circulair, economisch en ecologisch verhaal. Ze noemt het ook een heel klimaatvriendelijke teelt omwille van de CO2-reductie waarvoor deze teelt staat ten opzichte van andere teelten. Gele erwten vragen weinig bemesting en halen hun stikstof uit de lucht.
De verwachting is dat de eiwitinstallatie jaarlijks 3.000 ton eiwitpoeder, 7.500 ton zetmeel en 1.500 ton vezels zal opleveren. Voor het eiwit wordt een afzetmarkt gevonden bij de voedings- en petfoodindustrie (gezelschapsdieren, waaronder honden, katten, knaagdieren, vissen, vogels en reptielen de belangrijkste zijn). Het zetmeel kent afzet binnen de voedings-, petfood- en veevoedingsindustrie. Deze laatste partner is ook de afzetmarkt voor de vezels of ‘pelletjes’ van de erwten.
De lokaal geteelde gele erwten zullen dus ingrediënten opleveren voor niet alleen dierlijke, maar ook humane consumptie, zoals snacks, bakkerij- en vegetarische producten.