asperges voor
meer dan 90%
van onze klanten”
“De combinatie met de aardbeienteelt is uitdagend, maar
gelukkig kunnen we rekenen op medewerkers die
meedenken en vooruitkijken”, zegt Dirk.
Van onderwijs over politiek naar landbouw
Dirk studeerde af als ingenieur tuinbouw aan de KHK (Katholieke Hogeschool Kempen, nu Thomas More), waar hij ook een tijdje werkte als assistent. Daarna trok hij naar de landbouwschool in Geel, gaf enkele jaren les en kwam daarna in de lokale politiek terecht. In Geel was hij 10 jaar schepen voor cd&v, onder meer van Landbouw. “Ik heb dat heel graag gedaan en ben enorm geïnteresseerd in politiek”, vertelt Dirk. “Maar wel om mee beleid te voeren; oppositie voeren zou me niet liggen. Indertijd viel dat vrij goed mee, omdat we toen een absolute meerderheid hadden.”
In 1991 besloot Dirk om een eigen bedrijfje op te starten. “Ik had dat al in mijn hoofd toen ik nog aan de KHK studeerde. De keuze voor aardbeien en asperges lag voor de hand, omdat ik dat van thuis uit had meegekregen.” In 2012 stapte Dirk uit de politiek en bouwde hij extra serres voor de aardbeien. Twee derde daarvan werd in 2022 vernield door een storm. “Ik heb getwijfeld om ze opnieuw op te bouwen, omdat ik toen al 57 was, maar ik voelde me nog jong en wist dat ik nog 10 jaar moest werken. Ik heb dus vrij snel beslist om te herinvesteren.”
Dirk teelt zijn aardbeien onder plastic tunnels. “We starten in maart met opplanten en kunnen dan oogsten vanaf half mei tot half of eind oktober. We telen de rassen Elsanta en Aurora Karima, een doordragende variëteit met een zeer hoge productie. Dit laatste ras heb ik 10 dagen geleden voor het eerst geplant, dus de teelt ervan is nog een leerproces.”
Zonen Tjebbe (31) en Siebe (29) werken niet mee op het bedrijf. Tjebbe heeft een eigen IT-bedrijfje, maar helpt wel bij de administratie, boekhouding, website en Facebookpagina van het bedrijf van zijn vader. “Onze zonen hebben – voorlopig althans – geen interesse om het bedrijf op termijn over te nemen. Maar ik denk nog niet aan mijn pensioen en er kan nog veel gebeuren. Vorig jaar heb ik nog nieuwe aspergevelden aangelegd. In principe kunnen we zo nog 10 jaar asperges telen, want het duurt 3 jaar eer je daarop kan oogsten, en ze blijven dan 7 jaar opbrengen. Maar over 3 à 4 jaar moeten we wel duidelijkheid hebben, zodat we weten of we nog velden moeten bij aanleggen.”
Succesvolle thuisverkoop
De coronacrisis gaf onze thuisverkoop een serieuze boost. Na de pandemie viel de thuisverkoop wel iets terug, maar toch bleef die goed overeind. In 2019 hadden we net een schilmachine aangekocht. Dat was uit noodzaak, want onze klanten vroegen alsmaar meer naar geschilde asperges en we wilden hun die service wel aanbieden. Intussen bedraagt dat aandeel zo’n 90%. Zelfs de plaatselijke horeca neemt vooral geschilde asperges af. We richten ons niet specifiek op restaurants, maar de uitbaters komen hier wel asperges kopen. Misschien maken we de stap naar levering aan restaurants in de toekomst nog wel, maar we zijn vooral gericht op de teelt. Op voorhand schillen doen we niet om de versheid te bewaren, tenzij het om grote bestellingen van restaurants gaat. Onze klanten appreciëren de versheid en het schillen. We zijn ook nog maar met 2 aspergetelers in Geel, dat speelt ook mee waarom ze naar hier komen.
Voor het overige hebben we in de buurt niet veel concurrentie. We hebben klanten uit Kasterlee, Dessel, Retie… daar heb je geen aspergetelers meer. Sommige mensen fietsen vanuit Beerse naar hier en kopen ook voor hun buren asperges. Reclame voeren via de website en Facebookpagina loont duidelijk. Soms vragen mensen raad hoe ze aspergesoep moeten maken. We geven ook wel eens een receptenboekje mee en op de etiketjes van de veiling vind je ook recepten. Tijdens het seizoen heeft Anne-Marie haar handen vol met de thuisverkoop, in de winter ruimt ze de uitgeteelde aardbeienplanten op. De rest van het werk komt op mijn bord terecht”, lacht Dirk.
Van begin april tot Sint-Jan
Dit jaar startte het seizoen voor Dirk en Anne-Marie op 5 april. Het aanplanten gebeurt machinaal door een collega-aspergeteler uit Nederland. “Vorig jaar hebben we nog aangeplant, maar we doen dat in functie van vervanging van aspergeplanten, dus niet elk jaar. We zijn een klein bedrijf, met een areaal van in totaal 7,5 ha. Dit jaar hebben we 5 ha asperges en 90 a aardbeien in productie. Dat is meer dan genoeg voor ons bedrijf. De overige bijna 2,5 ha zijn jonge aspergeplanten. Buiten het planten doe ik alle veldwerkzaamheden in eigen beheer. Zo doe ik het klaarmaken van de aspergebedden alleen. In de aardbeienteelt kopen we stekken aan, maar we kweken wel een aantal wachtbedplanten op. Het rooien en invriezen van die planten is winterwerk. Fysiek word ik het zwaarst belast in de winter, omdat ik dan alle werkzaamheden doe zonder personeel. In de lente en de zomer kan ik rekenen op seizoensarbeiders (zie verder).”
De vollegrondsasperges komen in de tweede helft van april op de markt. “Onze topmaanden zijn mei en juni. We hebben 6 à 7 diverse aardbeiteelten, daarom starten we daarmee half mei en stoppen we pas in oktober met plukken. Elke keer moeten de plastic tunnels voor een deel geruimd en weer opgeplant worden. We verdelen die in 4 stukken, zodat we nooit de volledige ruimte ‘in pluk’ hebben en zo elk seizoen een spreiding hebben.”
Poolse seizoensarbeiders
Zon, water en voeding
Naast zon en water hebben asperges de juiste voeding nodig. “Ik bemest op basis van de ontledings-uitslagen van de Bodemkundige Dienst. De ver-houding tussen stikstof, kalium en magnesium moet goed zitten. Elk jaar laat ik enkele percelen testen, dat moet ook volgens de lastenboeken van de veiling. Indien nodig kan ik nog bijsturen. Dankzij de goede doorlaatbare zandgrond is het vrij makkelijk om te oogsten. Op onze nabijgelegen percelen maken we gebruik van druppelbevloeiing en drainage; op de andere percelen die we huren – zo’n 4 km van hier – is dat niet echt nodig. Gelukkig vormde de droogte van de voorbije weken nog geen probleem.”
Foliemanagement
Geen evidente combinatie
In 2019 investeerde Dirk in een sorteermachine, dit jaar in een nieuwe schilmachine. “Om machinaal te oogsten ligt de kost vooralsnog te hoog en zijn mijn percelen veel te klein. We hebben wel 5 machines die de plastic opheffen tijdens het oogsten en dus hulpondersteuning bieden. De volgende jaren wil ik blijven telen zoals nu, zonder verdere grote investeringen. De opvolging is een vraagstuk, maar dat zien we wel over 7 jaar. Mijn energie kan ik kwijt als voorzitter van de Landelijke Gilde Geel Sint-Dimpna en in de plaatselijke wielerclub, zeker in de winter, als het wat rustiger is op ons bedrijf.”
Meer info over het bedrijf van Dirk en Anne-Marie vind je op www.aardbeien-asperges.be.





