Startpagina Actueel

Europa onderzoekt de mogelijkheden voor particuliere opslag van varkensvlees

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski onderzoekt de mogelijkheden voor particuliere opslag van varkensvlees. Dat zei hij na afloop van een EU-landbouwraad. Voor zuivel, groenten, fruit en rundvlees bestaat zo’n regeling al.

Leestijd : 1 min

Eerst wil Europa de effecten van zo’n interventie onderzoeken. De Europese landbouwcommissaris wijst erop dat er amper sprake zou zijn van grote schommelingen of ernstige marktverstoringen en dat de varkensprijs weliswaar laag maar stabiel is. Ook benadrukt Janusz Wojciechowski dat vroeg of laat dat ingevroren varkensvlees weer op de markt zal komen.

Niet iedereen voorstander van private opslag

Dat er iets moet gebeuren, daar is iedereen het over eens. Maar welk mechanisme het meest efficiënt is, is vooralsnog onduidelijk. Zo hebben grote varkensvlees-exporteurs als Duitsland en Nederland nog niet gevraagd om geslacht varkensvlees tijdelijk uit de markt te halen.

Zo wijst de Duitse varkensindustrie erop dat de huidige lage prijzen niet te wijten zouden zijn aan langdurige sluitingen van slachterijen of verstoorde binnenlandse consumptie. De oorzaak zit vooral in het wegvallen van exportbestemmingen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest in Europa. Zo komt er een overaanbod op de Europese varkensmarkt.

Het is afwachten wat de uitkomst wordt. Feit is dat Europa bekijkt of er maatregelen kunnen worden genomen, zoals het tijdelijk uit de markt halen en het invriezen van varkensvlees. Voor rundvlees, zuivel, groenten en fruit bestaat vandaag al een EU-subsidie voor particuliere opslag van overtollige voorraad.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Mogelijke onregelmatigheden in 11 stikstofadviezen

Veeteelt Een vooronderzoek van Audit Vlaanderen over afwijkende stikstofadviezen geeft aanleiding tot een grondigere systeemaudit van het agentschap. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Bij 11 bedrijven is er sprake van mogelijke onregelmatigheden.
Meer artikelen bekijken