Startpagina Beurzen

Space 2021: nieuwe formule combineert ‘echte’ en digitale beursdagen

De internationale beurskalender is op zijn kop gezet door de coronacrisis. Bovendien hebben exposanten vandaag ook andere verwachtingen van een vakbeurs. De Franse veehouderijbeurs Space paste daarom zijn concept aan: 3 dagen in plaats van 4, gevolgd door een digitale dag.

Leestijd : 2 min

De 35ste editie van Space in het Bretonse Rennes vindt in 2021 plaats van dinsdag 14 september tot en met donderdag 16 september, dit betekent 3 dagen in plaats van 4. Deze fysieke beursdagen in en om de hallen van Parc-Expo worden op vrijdag 17 september aangevuld met een digitale ontmoetingsdag.

Geschikte moment voor een andere aanpak

Verschillende redenen hebben tot deze beslissing geleid. Vooreerst is de internationale beurskalender opgeschrikt door de coronacrisis. Heel wat concurrerende evenementen die aanvankelijk gepland waren voor het begin van het jaar verschoven naar de tweede jaarhelft en volgen dus kort na elkaar.

Meer structureel wilden de exposanten de duur van de beurs sowieso wat inkorten. De gezondheidscrisis heeft die trend alleen maar versneld. De standhouders stelden immers vast dat een groot deel van hun doelstellingen al na de tweede dag behaald werden; internationale bezoekers waren nadien bijna afwezig. Bovendien merken de organisatoren op dat er op vrijdag, de laatste beursdag, veel minder boeren naar de beurs afzakten. Het aandeel bezoekers op vrijdag bedroeg slechts 12 tot 13%.

Ten slotte vermijdt het inkorten van de beurs de typische friday night rush. Het einde van de vierdaagse beurs veroorzaakte immers steeds zwaar fileleed rondom Rennes.

In de nieuwe formule zal Space op de laatste fysieke beursdag, donderdag 16 september, wel openblijven tot 20 uur in plaats van 18 uur.

Ontmoeting blijft hoofddoel

De inkorting van de beurs heeft ongetwijfeld gevolgen voor het aantal bezoekers, dat waren er ongeveer 100.000 in 2019. “Het is een psychologische drempel die overwonnen moet worden”, stelt Anne-Marie Quéméner, curator van Space. “Belangrijk is dat de exposanten de professionele bezoekers kunnen ontmoeten, en dat de bezoekers vinden wat ze zoeken. We zijn intussen gestart met de voorbereiding van de show! Acht maanden zijn daarbij absoluut noodzakelijk.”

Vandaag zijn de sanitaire omstandigheden, nodig voor de organisatie van zo’n groot evenement, ook in Frankrijk, nog niet bekend. Het is dus afwachten naar bevestiging of de beurs uiteindelijk zal kunnen plaatsvinden.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Beurzen

Meer artikelen bekijken