Startpagina Edito

Edito: Ondermaatse prijzen doen varkenssector bloeden

De varkenssector zit in een diep dal, zelfs nu ons land officieel vrij is van Afrikaanse varkenspest (AVP). Terwijl de prijs van ons varkenslapje steeg, krijgt de varkenshouder nog amper iets uitbetaald voor zijn eindproduct. Landbouworganisaties vrezen een bloedbad in de sector. Ze willen de prijsvorming binnen de keten tegen het licht houden.

Voor velen is AVP nu letterlijk ‘ver van ons bed’. België werd immers net voor Kerstmis officieel AVP-vrij verklaard door de World Organisation for Animal Health (OIE). Die status gaf de sector hoop op een betere afzet en navenante prijzen.

AVP blijft echter de sector beroeren. In het oosten van Duitsland, slechts 850 km van Brussel, telt men immers zo’n 635 karkassen van everzwijnen besmet met AVP. Aan de Poolse kant van de grens neigt de teller naar 3.250 gevallen. In Polen werden ook 12...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken