Startpagina Actueel

Animal Rights protesteert tegen uitbreiding slachthuis Tielt

Dierenrechtenactivisten van Animal Rights hebben dinsdag geprotesteerd aan een slachthuis in Tielt. Animal Rights kant zich tegen de uitbreidingsplannen van het slachthuis. Dat kwam in 2017 in opspraak nadat Animal Rights naar buiten was gekomen met beelden van dierenmishandeling. Daarvoor werden de zaakvoerder en het bedrijf in 2019 nog veroordeeld tot een boete.

Leestijd : 1 min

Volgens de beelden werden de dieren geschopt, aan de oren getrokken en levend in een broeibad gedompeld. De correctionele rechtbank van Ieper veroordeelde het slachthuis uiteindelijk dus voor dierenmishandeling. De zaakvoerder en het bedrijf moesten elk een boete van 16.000 euro betalen, waarvan de helft met uitstel voor drie jaar. In 2017 had het slachthuis al een vergunningsaanvraag op zak, maar het plan werd in de koelkast gezet wegens de uitgebrachte beelden. Nu wil het slachthuis opnieuw uitbreiden. De slachtcapaciteit zou daarmee verhogen van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar.

"De uitbreidingsplannen die in 2017 al op tafel lagen, zijn opnieuw boven water gekomen. Daar zijn we het uiteraard niet mee eens. We roepen de mensen daarom massaal op om daar bezwaar tegen in te dienen. We zullen indien nodig ook in beroep gaan hiertegen", zegt Els Van Campenhout van Animal Rights. Animal Rights stapte bovendien naar de Raad van State omdat het oorspronkelijk geen vergunning kreeg voor het protest in Tielt dinsdag. Uiteindelijk werd toch een vergunning toegekend. De actie verliep coronaproof: activisten droegen allen een mondmasker en hielden afstand.

Belga

Lees ook in Actueel

Eindrapport voedselstrategie accentueert tegenstellingen

Actueel “Als Vlaams landbouwminister Brouns rechtszekerheid wil voor de boeren en als hij een passende beoordeling wil voor zijn GLB, dan is het 5 over 12 om te horen wat de bezwaren van de verschillende diensten zijn. Ook die van mezelf.” Zo maakte minister Zuhal Demir (N-VA) duidelijk op de bijeenkomst van de commissie voor Leefmilieu van 29 november.
Meer artikelen bekijken