Winterprik bedreigt bloesems in Zuid-Limburg

De Conference-peer is voorlopig gevrijwaard. Deze peersoort is de meest voorkomende variëteit in de perenteelt net omdat ze minder vorstgevoelig is.
De Conference-peer is voorlopig gevrijwaard. Deze peersoort is de meest voorkomende variëteit in de perenteelt net omdat ze minder vorstgevoelig is. - Foto: LBL

Het zonnige en warme lenteweer van de voorbije week heeft verschillende fruitbomen in bloei gezet. Vooral kersenbomen van vroege kersenrassen zoals de Samba, pruimenbomen en vroege perenvariëteiten staan in bloei", zo laat schepen van landbouw Hilde Vautmans (Open VLD) weten.

Aansteken van vuurpotten

"Als het hard vriest en de bomen worden niet beschermd dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor de vrucht. De kersenbloesems en perenbloesems zijn nu bijzonder kwetsbaar. Door vriesweer kunnen ze aangetast worden en afsterven. Sommige bomen kunnen zich na vorstschade herstellen maar hebben als gevolg een veel kleinere fruitproductie."

"Kersentelers houden zich de komende nachten klaar om bij vorst maatregelen te nemen. Verschillende fruittelers beschikken over een vorstalarm dat afgaat als de temperatuur in de boomgaard onder nul zakt. Als dat gebeurt dan worden vuurpotten aangestoken. Hiermee kan de temperatuur zo'n 2 à 3 graden stijgen", vertelt Dany Bylemans van Proefcentrum Fruit.

Conference-peer is voorlopig gevrijwaard

Ook sommige peersoorten zoals de Doyennee en de Durendeau, die net op punt stonden om in bloei te gaan, lopen een risico op vorstschade. De Conference-peer is voorlopig gevrijwaard. Deze peersoort is de meest voorkomende variëteit in de perenteelt net omdat ze minder vorstgevoelig is.

"De Conference-peer is een peersoort die zelfs bij een bevroren eicel een vrucht kan vormen. Bovendien is er geen bevruchting nodig zoals bij andere perenrassen om een vrucht te geven, wetenschappers noemen dit parthenocarpie", aldus Dany Bylemans. Om het gebruik van die vuurpotten bij het voorkomen van vorstschade te legaliseren werd het GAS-reglement aangepast. Dat trad begin deze maand in werking.

Belga

Meest recent

Meest recent