Startpagina Actueel

Meer garanties voor ondersteuning van landbouw?

De Mercosurdeal is nog lang niet rond. Er wordt onder meer gewerkt aan een bijkomend protocol dat op verschillende vlakken voldoende garanties zou moeten bieden. Voor de landbouw wordt onder meer gekeken in de richting van het fonds van 1 miljard om getroffen sectoren te ondersteunen.

Leestijd : 2 min

Mercosur is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela en vertegenwoordigt een markt van 268 miljoen mensen.

Géén 1 miljard euro

De Europese Commissie werkt verder aan een handelsovereenkomst met deze landen. Dat gebeurt niet zonder slag of stoot. In verschillende landen, niet in het minst bij landbouworganisaties, wordt dit ontwerp niet gesteund en stuit het op veel kritiek.

In het ontwerp was er sprake van de reservering van 1 miljard euro voor getroffen EU-boeren. Dat vooropgestelde bedrag werd echter niet gereserveerd, liet de Europese commissie weten aan Matt Carthy, lid van het Europees parlement. Dat werd eerder door de voormalige EU-landbouwcommissaris Phil Hogan vooropgesteld.

Tom Vandenkendelaere, EU-parlementslid voor CD&V, bevestigt aan Landbouwleven dat de huidige Mercosurdeal moeilijk in zijn huidige vorm te steunen is. “Er wordt verder gewerkt aan een bijkomend protocol dat wel voldoende garanties zou moeten kunnen afdwingen op 3 vlakken.”

Ter eerste ecologisch: het tegengaan van het kappen van het regenwoud, ten tweede sociaal: sociale normen en arbeidsvoorwaarden en ten derde wat de landbouw betreft: voldoende ondersteuning voor de landbouwsector door bijkomende garanties te vragen in het afdwingen van de afgesproken sanitaire en fytosanitaire vereisten en zo dichter bij een gelijk speelveld te komen.

Bindend en afdwingbaar

Verder vindt Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere het belangrijk dat dit alles bindend en afdwingbaar wordt. “Het voornaamste is dat het fonds van 1 miljard om getroffen sectoren te ondersteunen beschikbaar moet worden gemaakt.” Het Europees parlement zal de creatie van steunmaatregelen voor de landbouw weer aankaarten met de Europese commissie.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken