Startpagina Akkerbouw

Dilemma: gras maaien of niet?

De voorbije maand stevent af op één van de koudste van de afgelopen decennia. In een normaal jaar wordt bij een goede weersvoorspelling rond 1 mei meestal de eerste snede ingekuild.

Leestijd : 1 min

Momenteel meten de medewerkers van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) slechts tussen de 2 en 3 ton droge stof per ha op het veld. Eigenlijk een te magere oogst om al te gaan maaien.

Net nu groei

Bovendien is door de grote bladmassa de fotosynthese en dus ook de groei net nu maximaal. Door de droogte en de koude bevat het gras veel suiker maar weinig eiwit. Als het gaat regenen is het de vraag of de bodem nog voldoende lang stikstof levert om dit eiwitgehalte nog te doen stijgen zonder dat de verteerbaarheid te sterk daalt.

Dilemma

Evenveel argumenten om al wel te maaien dan om nog te wachten dus. En dan hebben we nog niet over de weersvoorspelling zelf gesproken.

LCV

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs blijft stijgen

Aardappelen Na eerdere prijsstijgingen in de voorbije weken, meldt Belgapom deze week opnieuw een prijsstijging voor de rassen Fontane en Challenger. Ditmaal van 550 naar 600 euro per ton (zonder BTW).
Meer artikelen bekijken