Startpagina Actueel

Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties sluit 2020 af met een recordomzet

Met een omzet van boven 1 miljard euro beleefde het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties in 2020 een recordjaar. De omzet groeide met bijna 10 % ten opzichte van 2019. Koploper onder de groenten is witloof. Bij het fruit steeg de omzet van peren met ruim een derde.

Leestijd : 2 min

De producentenorganisaties waren bestand tegen de zware uitdagingen van de extreem fluctuerende marktomstandigheden. “Met een omzet van 1.078 miljoen euro (+9% ten opzichte van 2019) beleefden we samen met onze leden zonder meer een recordjaar. In 7 jaar tijd steeg de omzet van onze coöperaties met meer dan 25%. Daarbovenop realiseerde de coöperatie van de producenten van diepvriesgroenten een omzet van 103 miljoen euro (+3%), zonder meer een topprestatie in een heel competitieve markt voor groenten en fruit”, stellen VTB-voorzitter Rita Demaré en algemeen secretaris Luc Vanoirbeek.

Aangesloten leden

Leden van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties zijn de Belgische Fruitveiling, BelOrta, Coöperatie Hoogstraten, Limburgse Tuinbouwveiling, REO Veiling, European Fruit Co-operation, Groupement des Producteurs Horticoles de Fruits et Légumes du Namurois en de Logistieke en Administratieve Veilingassociatie (Lava).

In 2020 bleef de aanvoer bij de aangesloten producenten organisaties ongeveer gelijk (-0,7%) in vergelijking met de historisch hoge aanvoer in 2019. Qua productvolume was 2020 eerder een normaal jaar. Er was een normale aanvoer van groenten, met een stijging in de aanvoer van tomaten (+15% of +38 miljoen kg). Bij de aanvoer van fruit viel de sterke daling van het volume appelen op (-30% of -45 miljoen kg), doordat de appelproductie en -oogst zwaar getroffen werden door late nachtvorst. Ook werden er in 2020 minder aardbeien aangevoerd (-6%).

Door een magische grens

De omzet van groenten en fruit bedroeg 1.078 miljoen euro (+9%) en doorbrak daarmee de magische grens van 1 miljard euro. Het aandeel groenten in de omzet bedroeg 685 miljoen euro (63,5%) en het aandeel fruit was 394 miljoen euro (36,5%).

Koploper onder de groenten was witloof, dat in 2020 een sterke prestatie leverde met een omzetstijging van 22%. Voor courgettes steeg de omzet met 15%. Prei en losse tomaten hadden het daarentegen zwaarder te verduren: de omzet van prei ging 16% achteruit, de omzet van losse tomaten daalde met 14%. Voor de overige groenten zien we een stijgende omzet in vergelijking met 2019.

In 2020 maakte de fruitsector een inhaalbeweging met een omzetstijging voor appelen (+11%), aardbeien (+23%) en peren, waarvan de omzet maar liefst 34% steeg.
In 2020 maakte de fruitsector een inhaalbeweging met een omzetstijging voor appelen (+11%), aardbeien (+23%) en peren, waarvan de omzet maar liefst 34% steeg. - Foto: LBL

Voor de fruitsector is het beeld van 2020 over het algemeen positief, mits de juiste kadering. De voorbije jaren waren voor de fruitsector extreem moeilijk door zowel weersomstandigheden als topproducties in een aantal Europese landen. In 2020 maakte de fruitsector een inhaalbeweging met een omzetstijging voor appelen (+11%), aardbeien (+23%) en peren, waarvan de omzet maar liefst 34% steeg. Ingro, de coöperatie voor de industriegroenten, presteerde ook in 2020 sterk, met een groei van 3% en een omzet van 103 miljoen euro.

LV-VBT

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken