Startpagina Varkens

Vleeskwaliteit sturen via ras(keuze) en geslacht

“De raskeuze en stressgevoeligheid van de eindbeerlijn bepalen niet alleen in grote mate de technologische en eetkwaliteit van varkensvlees, maar ook het economische plaatje”, stelde Eline Kowalski bij de recente voorstelling van haar doctoraatstudie.

Sinds decennia wordt de Vlaamse vleesvarkensproductie gekenmerkt door een efficiënte productie met een hoge karkaskwaliteit en goede dierprestaties. Vleeskwaliteit werd meestal niet in de fokprogramma's opgenomen. De afgelopen jaren werd echter een afname van de eetkwaliteit (sappigheid en malsheid) en de technologische verwerkingskwaliteit (kookrendement) waargenomen.

Betere vleeskwaliteit

De Europese intentie om te...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

PRRS eradiceren? Het kan! Inspiratie uit Denemarken… en België

Varkens Een PRRS-vrij bedrijf lijkt voor veel varkenshouders een onrealistisch doel, laat staan een PRRS-vrije regio. Maar wie vandaag de dag naar Denemarken kijkt, ziet dat het kan. Ook in België boeken bedrijven successen. De sleutels? Transparantie, samenwerking en een doordachte strategie gebaseerd op monitoring en bioveiligheid. Laat je inspireren door de Deense aanpak en door het verhaal van een Belgisch bedrijf dat het virus onder controle kreeg.
Meer artikelen bekijken