Startpagina Actueel

Dierenrechtenorganisaties en omwonenden gaan in beroep tegen uitbreiding megastal in Menen

Greenpeace, GAIA en een tiental omwonenden gaan in beroep tegen de uitbreiding van een megastal in het West-Vlaamse Menen. Dat laten de organisaties woensdag weten. De kwekerij wil een stal voor 50.000 kippen bijbouwen en kreeg daarvoor al groen licht van de provincie.

Leestijd : 1 min

Het bedrijf in Menen mag in totaal uitbreiden tot een capaciteit van zowat 295.000 slachtkippen. Het bedrijf telt vandaag zo'n 245.000 slachtkippen en 1.700 varkens. Ter compensatie van de uitbreiding stelt het bedrijf voor om de zeugen weg te doen. Wel is het de bedoeling om nog 1.500 andere varkens over te houden. Op 1 april kreeg de uitbreiding groen licht van de provincie West-Vlaanderen.

Greenpeace, dierenrechtenorganisatie GAIA en een tiental buurtbewoners tekenen nu beroep aan tegen de beslissing. "Dit is industrie en heeft eigenlijk niets meer met landbouw te maken. Voor plattelandsbewoners gaan zulke megastallen gepaard met geurhinder, toename van zwaar vrachtverkeer en gezondheidsrisico's allerhande. West-Vlaanderen stikt al in het stikstof en de waterkwaliteit op het platteland boert achteruit. De intensieve veeteelt is in ruime mate verantwoordelijk voor de huidige natuurcrisis. Dit moet stoppen", verklaart Matteo De Vos, expert ecologische landbouw en veeteelt bij Greenpeace België.

Greenpeace wil de veestapel drastisch inkrimpen maar vraagt daarvoor wel op te letten voor de situatie waarin veel Belgische veehouders zich bevinden. "Zij hebben overheidssteun nodig. Wel zouden de subsidies, Vlaams én Europees, in de eerste plaats moeten gaan naar boeren die de natuur actief herstellen en beschermen", klinkt het.

Belga

Lees ook in Actueel

Welke landbouwdossiers spelen op Europees niveau?

Verkiezingen Op 9 juni is het zover: alle Belgen trekken naar de stembus om te kiezen wie hen zal vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Lijsttrekkers en landbouwexperts van verschillende Vlaamse partijen overlopen welke landbouwdossiers er voor hen toe doen.
Meer artikelen bekijken