Startpagina Actueel

Minister Crevits schakelt versnelling hoger in strijd tegen droogte en lanceert WaterKlimaatHub

Met de WaterKlimaatHub wil Vlaams minister van Economie en Innovatie én Landbouw Hilde Crevits onderzoek en innovatie rond duurzaam waterbeheer versterken. Hoewel het de voorbije weken zo goed als elke dag heeft geregend, is de grondwaterstand nog altijd zorgwekkend. Minister Crevits voorziet 3 miljoen euro: “We nemen nu actie om de Vlaamse economie en landbouw te wapenen tegen waterschaarste.”

Leestijd : 3 min

Als Vlaanderen in de toekomst voldoende water op het juiste tijdstip en tegen een aanvaardbare prijs beschikbaar wil hebben, dan moeten we nu bijkomende maatregelen nemen. Zelfs met de vele regendagen de afgelopen weken blijft de grondwaterstand zorgwekkend. Met de WaterKlimaatHub versterken we het onderzoek rond duurzaam waterbeheer, om innovaties sneller in de praktijk te brengen rond bijvoorbeeld hergebruik van water en minder verspilling. Het is belangrijk dat we dit doen in de strijd tegen droogte”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits.

Dreigend watertekort in droogteperiodes

De waterproblematiek met dreigend watertekort in droogteperiodes staat hoog op de agenda van de Vlaamse regering. Zowel onze economie, natuur als onze landbouw lijden onder de verdroging van Vlaanderen. Met de Blue Deal hebben we met de Vlaamse regering een plan om waterschaarste aan te pakken.

Het vormt de basis van een traject dat Vlaanderen in de toekomst waterzekerheid moet geven en een duurzaam waterbeheer moet verzekeren. Ook deze week staat het thema weer op de agenda met de felle regen die moet leiden tot een beter grondwaterpeil. Daarom dat de Vlaamse regering ook midden mei het project WaterProof lanceerde om in drie grootschalige demonstratieprojecten duurzame waterbuffering te testen. Circulair watergebruik en slimmere buffercapaciteit van regenwater komen hier al aan bod.

Om sneller innovatieve oplossingen aan te bieden, heeft Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits aan VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) de opdracht gegeven om een ‘WaterKlimaatHub’ op te starten en uit te bouwen, in samenwerking met het Vlaams Kenniscentrum Water (VLAKWA).Zo willen we onderzoek rond duurzaam waterbeheer versterken en innovatie sneller in de praktijk brengen.

Onderzoek en innovatie op het terrein versnellen

De WaterKlimaatHub is een samenwerking tussen VITO, VLAKWA, de Vlaamse universiteiten en organisaties die werken op het thema van duurzaam waterbeheer in de strijd tegen droogte. Vanuit economische uitdagingen rond watergebruik- en waterverlies willen we via onderzoek en innovatie oplossingen introduceren bij bedrijven, maar ook de balans tussen watervraag en -aanbod in de landbouwsector beter op mekaar afstemmen.

De centrale onderzoeksafdeling komt in Oostende en zal deel uit maken van het nieuwe Ostend Science Park, Vlaanderens meest innovatieve wetenschapspark op vlak van de zogenaamde ‘blauwe economie’. Die unieke locatie midden in het centrale punt van onze blauwe economie zal ook leiden tot meer dan 50 hoogwaardige jobs.

Duurzame innovatie in de praktijk

De WaterKlimaatHub brengt bedrijven, onderzoekers en overheden samen bij de zoektocht naar duurzame en innovatieve wateroplossingen.Dat gaat van de buffering van water op landbouwpercelen in combinatie met bedrijventerreinen, slim hergebruik van regen- of afvalwater op bedrijventerreinen tot de reductie van watergebruik in bedrijven.

Dat duurzaam waterbeheer broodnodig is, heeft Wasserij Klaratex in Wevelgem al eerder begrepen. De industriële wasserij wast dagelijks gemiddeld 6.000 kledingstukken en daarvoor is (veel) proper water nodig, niet evident in tijden van droogte en waterschaarste. Daarom riep men de hulp in van VLAKWA. Door onderzoek en advies werkt de wasserij vandaag met machines waarbij maximaal ingezet wordt op het hergebruik van regen- en afvalwater. Hun unieke aanpak en innovatieve waterinstallatie op zonne-energie zijn intussenwijdverspreide kennis in de sector.

Een ander voorbeeld is Nuresys, een West-Vlaamse KMO uit Zwevegem, die een innovatieve waterzuiveringstechnologie heeft ontwikkeld om waardevolle nutriënten zoals stikstof en fosfor te recupereren uit afvalwater. In een samenwerking met onder andere Aquafin en VITO/VLAKWA werd een demonstratieproject opgestart om deze technologie uit te testen. Door deze piloot-installatie als referentie kon Nuresys internationaal doorbreken in Nederland, Duitsland en zelfs Spanje. Maar ook in Vlaanderen staan al verschillende installaties, zoals onder andere bij Agristo, een bedrijf actief in de aardappelverwerkende industrie.

Innovatieve technologieën en duurzame droogteoplossingen

Vlaams minister Hilde Crevits grijpt deze praktische voorbeelden aan om de vele mogelijkheden op vlak van innovatie te belichten: “Het zijn toonaangevende maar tegelijk ook alledaagse voorbeelden van Vlaamse innovatieve technologieën en duurzame droogteoplossingen. Op dit elan wil ik verdergaan. Ik geloof sterk dat we met ons Vlaams WaterKlimaatHub Vlaanderen versterken als modelregio in Europa voor efficiënt en duurzaam waterbeheer.”

LV

Lees ook in Actueel

Amazon schenkt 1,1 miljoen euro aan Brabantse Wouden

Actueel Met een privégift van 1,1 miljoen euro aan het project van de Brabantse Wouden zullen 30 boerderijen geholpen worden om te investeren in koolstofreductie. Met een gedeelte van dat geld zullen ook 30.000 bomen geplant worden.
Meer artikelen bekijken