Startpagina Actueel

Departement Landbouw verwerpt stikstofcompromis

Het departement Landbouw en Visserij neemt in recente adviezen voor de vergunning van stallen het politieke compromis van de Vlaamse regering op de korrel. Dat schrijft De Standaard vrijdag. Begin mei zette Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de Vlaamse landbouw op een streng dieet.

Leestijd : 1 min

Na het stikstofarrest stuurde ze een strenge 'ministeriële instructie' naar de administraties die omgevingsvergunningen verlenen en naar de lokale overheden. Daardoor moeten die veel strengere stikstofrichtlijnen hanteren bij het beoordelen van vergunningsaanvragen.

Nu blijkt volgens De Standaard dat het departement Landbouw en Visserij, dat onder CD&V-minister van Landbouw Hilde Crevits valt, zich niet bij die instructie neerlegt. Recentelijk werden in verschillende adviezen van de provinciale omgevingsvergunningscommissies vergunningen voor de uitbreiding van stallen negatief geadviseerd.

Aanvragen in Lokeren, Dendermonde en Knesselare werden afgewezen omdat ze kunnen leiden tot extra neerslag van stikstofverbindingen in nabijgelegen natuurgebied. Telkens opnieuw weigert het departement Landbouw om zich bij dat negatieve advies neer te leggen. In een minderheidsstandpunt bij de drie adviezen laat het departement steeds weer zijn ongezouten mening horen, en dat in exact dezelfde bewoordingen.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken