Startpagina Klimaat

"Men kan niet elke bodemmaatregel oppikken in elk bedrijf, het blijft maatwerk"

Een goede bodemkwaliteit draagt bij aan een klimaatrobuuste landbouw. De Vlaamse bodem moet echter beter, dat blijkt al jaren. Een landbouwer heeft daarvoor een heel palet aan maatregelen ter beschikking. In het algemeen zijn er 3 aspecten van bodembeheer waar hij op kan inzetten voor een betere bodemkwaliteit en dus hoger productiepotentieel: gewassenkeuze, bemesting en bodembewerking. Door al die maatregelen ziet de landbouwer immers door de bomen het bos soms niet meer. Wat is nu het meest efficiënt?

I n het kader van klimaatverandering wint bodemkwaliteit aan belang. Meer koolstof opslaan via landbouwbodems betekent minder CO2 als broeikasgas in de atmosfeer. Bovendien draagt meer organische stof en bijgevolg meer koolstof in de bodem bij aan een gezonde bodem met een goede structuur. Dat laatste is belangrijk om erosie tegen te gaan en om de waterhuishouding te optimaliseren. Maatregelen zoals compostgebruik, diep wortelende...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Klimaat

Uitstoot van lachgas neemt wereldwijd toe

Actueel De uitstoot van lachgas is de voorbije decennia fors toegenomen. In 2020 en 2021 stootte de mens jaarlijks ongeveer 10 miljoen ton lachgas uit, een stijging met goed 40% sinds 1980. Enkel de broeikasgassen koolstofdioxide en methaan komen nog meer in de atmosfeer terecht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Global Carbon Project, onder leiding van het Amerikaanse Boston College. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet ook de lachgasuitstoot worden verminderd.
Meer artikelen bekijken