Vlaamse jachtsector lanceert meldpunt voor schade en vandalisme

De vraag naar een centraal meldpunt komt van uit de sector zelf, want jagers voelen zich naar eigen zeggen alsmaar meer geviseerd door anti-jachtorganisaties en rabiate tegenstanders van wildbeheer, die soms driest te werk gaan.
De vraag naar een centraal meldpunt komt van uit de sector zelf, want jagers voelen zich naar eigen zeggen alsmaar meer geviseerd door anti-jachtorganisaties en rabiate tegenstanders van wildbeheer, die soms driest te werk gaan. - Foto: Belga

Het is een nieuw initiatief waar jagers schade en vernieling van jachteigendommen kunnen rapporteren, verstoring in jachtrevieren kunnen aangeven, en collega-jagers kunnen waarschuwen voor stroperij en illegale vangactiviteiten in de buurt”, zegt Maarten Goethals, woordvoerder van HVV.

De vraag naar een centraal meldpunt komt van uit de sector zelf, want jagers voelen zich naar eigen zeggen alsmaar meer geviseerd door anti-jachtorganisaties en rabiate tegenstanders van wildbeheer, die soms driest te werk gaan. Door het systematisch ingeven van de inbreuken, wordt het fenomeen vooreerst inzichtelijk, hoopt Hubertus Vereniging Vlaanderen.

“Lokale jachtgroepen kunnen vervolgens met de cijfers in de hand - als die bijvoorbeeld een veel geteisterde regio blootleggen - concrete stappen zetten, samen met politie en lokale overheden.” Het meldpunt, op de website van Hubertus Vereniging Vlaanderen, bevat niet enkel een invulformulier, waar jagers, drijvers en bijzondere veldwachters een gedetailleerde beschrijving moeten ingeven van de vastgestelde schade, maar ook een publieke kaart, voor iedereen zichtbaar en waar alle meldingen op verschijnen.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent