Startpagina kleinvee

Verbod op dwangvoederen in Brussel

Op 14 juli verbood het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dwangvoederen voor de productie van foie gras. Dit is slechts een symbolische beslissing, aangezien er geen enkele kwekerij te vinden is in Brussel. De Belgische foie gras-sector is niettemin teleurgesteld: “De parlementsleden hebben zich niet op onpartijdige wijze geïnformeerd.”

Leestijd : 2 min

De leden van het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben vandaag beslist om dwangvoederen te verbieden. Dit is een louter symbolische beslissing aangezien er zich geen enkele foie gras kwekerij in het Gewest bevindt. Niettemin hadden de Belgische foie gras-producenten gevraagd om gehoord te worden, en hadden ze alle leden van de Commissie Leefmilieu uitgenodigd om een bezoek te brengen aan een foie gras kwekerij om hen te voorzien van transparante informatie over de sector.

“Het wordt tijd dat “dwangvoederen” correct wordt uitgelegd want mensen kennen enkel de schokkende beelden die hen worden voorgeschoteld, maar die absoluut niet representatief zijn voor het proces”, zegt Filip Callemeyn, foie gras-producent in Bekegem, Oost-Vlaanderen.

Uiteindelijk is de tekst goedgekeurd zonder dat er een hoorzitting georganiseerd werd, en zonder dat een lid van de Commissie is ingegaan op de uitnodiging voor een kwekerijbezoek. “De Brusselse parlementsleden hebben met andere woorden beslist over nieuwe regels voor een sector, zonder zich op een onpartijdige wijze te informeren”, vinden de producenten.

Situatie in België

België is een van de foie gras-producerende landen, met kwekerijen verspreid over heel het land. De Belg waardeert dit product: hij eet zo’n 90 g per jaar. Dat maakt van de Belg wereldwijd de op één na grootste gebruiker.

In België zijn de kwekers verplicht om een opleiding te volgen over het kweken van foie gras. Ze moeten zich houden aan de Europese wetgeving over de bescherming van landbouwhuisdieren, alsook aan een Koninklijk Besluit dat strikte regels voorschrijft, specifiek gericht op de productie van foie gras, en dat gecontroleerd wordt door het FAVV (het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen).

Transparantie

Ieder jaar openen de Belgische kwekerijen hun deuren voor het grote publiek tijdens de opendeurdag, waar de kwekers de werking van hun ambacht uitleggen en demonstreren tijdens korte workshops. “De Belgische kwekers kijken dus vol onbegrip naar de aanval op hun productie terwijl hun dieren op het vlak van welzijn aan criteria van het hoogste niveau voldoen”, klinkt het bij de beroepsvereniging.

De productie van foie gras is een agrarische activiteit die geboren is na de observatie van het natuurlijk proces van vetopslag in de lever bij trekvogels. Het is belangrijk om te weten dat foie gras een gezond product is. Nadat ze 90% van hun leven in vrijheid leven in open lucht, worden de volwassen dieren gedurende 10 tot 14 dagen vetgemest met twee maaltijden per dag, na het verifiëren dat het dier de vorige maaltijd goed verteerd heeft.

De sector probeert een realistisch beeld te schetsen in de video: “Foie gras, en nu de waarheid!”, een co-productie van Horeca TV en Euro Foie Gras:

Lees ook in kleinvee

Terug veel belangstelling voor voorlichtingsvergaderingen

kleinvee Naar jaarlijkse gewoonte ging onlangs op 3 plaatsen in Vlaanderen een voorlichtingsvergadering voor schapenhouders door georganiseerd door het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers (PCKH). Deze vergaderingen werden telkens gekoppeld aan een bedrijfsbezoek.
Meer artikelen bekijken