Provincie Limburg gaat verspreiding bacterievuur aanpakken met actieplan

1 geïnfecteerde fruitboom kan een grote financiële impact hebben voor fruittelers die met de bacterie te maken krijgt.
1 geïnfecteerde fruitboom kan een grote financiële impact hebben voor fruittelers die met de bacterie te maken krijgt. - Foto: Pixabay

Bacterievuur is een heel besmettelijke plantenziekte die veroorzaakt wordt door de Erwinia Amylovora bacterie. 1 geïnfecteerde fruitboom kan een grote financiële impact hebben voor fruittelers die met de bacterie te maken krijgt. In de regio Haspengouw wordt immers 60 procent van de Vlaamse fruitproductie gerealiseerd. Daarvan wordt er maar liefst jaarlijks voor 500 miljoen euro naar het buitenland geëxporteerd waaronder een groot deel naar China, Brazilië, Vietnam, Canada en de VS.

Door aanwezigheid van bacterieuvuur kan export belemmerd worden

In veel van die landen is bacterievuur nog altijd een quarantaineziekte. Besmet fruit komt er met andere woorden niet binnen. "Om daar binnen te mogen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen", zo merkt Danny Bylemans van het Proefcentrum Fruit op. "Een van die voorwaarden is dat je exporteert van een bacterievuur-vrije boomgaard.

Dat moet gecontroleerd worden. PCFruit volgt jaarlijks 243 plantages op. Wij controleren op bacterievuur en ook op andere ziektes. Als bacterievuur erin komt kan men niet meer exporteren en wordt men van die lijst gehaald." Bylemans is dan ook blij met het vrijdag voorgestelde actieplan van de provincie Limburg.

"We zijn bijzonder blij met dat actieplan. Temeer we in een zeer ongelukkige situatie zijn gekomen omdat bacterievuur in Europa zijn quarantainestatus kwijt is. Dat betekende dat je bij wet verplicht was om een aangetaste plant te gaan opkuisen. Door het verliezen van die quarantainestatus is dat niet meer het geval." Binnen het actieplan wordt er nu dit een provinciaal meldpunt bacterievuur opgericht. "Dit is een eerstelijnsloket waar adviesvragen van fruittelers, burgers en openbare besturen worden behandeld," legt gedeputeerde Inge Moors uit.

Bij een infectiemelding wordt onmiddellijk ingegrepen

"Bij een infectiemelding reageren we onmiddellijk met een kort responstraject. Medewerkers van het meldpunt zullen dan op het terrein een inschatting van de infectie maken." Het provinciebestuur draagt de kosten voor eventuele staalname en het ruimen van de infectiehaard. "Dit moet terreineigenaars die niet direct een economische motivatie hebben aanzetten om een infectiehaard op te ruimen." Het provinciale meldpunt bacterievuur is bereikbaar via 011/237438 of bacterievuur@limburg.be.

Belga

Meest recent

Meest recent