Vlaams-Brabant lanceert nieuw magazine over Brabantse trekpaarden

Het Brabants trekpaard. Springlevend icoon heeft gekregen, bundelt voorbeelden van hoe trekpaarden in Vlaams-Brabant worden ingezet.
"Het Brabants trekpaard. Springlevend icoon" heeft gekregen, bundelt voorbeelden van hoe trekpaarden in Vlaams-Brabant worden ingezet. - Foto: LBL

Het Brabants trekpaard is niet alleen een trots stuk levend erfgoed, maar speelt ook een degelijke rol in land- en tuinbouw, natuurbescherming en de zorg", zegt Tom Dehaene, Vlaams-Brabants gedeputeerde voor erfgoed en landbouw. "Zo worden de paarden onder meer ingezet in de hopteelt, afvalophaling, hippotherapie en bosbeheer."

Met trekpaarden voor de hopteelt

Om eigenaars aan te moedigen hun trekpaarden meer zichtbaar te maken, werd het nieuwe blad ontwikkeld. Het werd voorgesteld aan brouwerij Hof ten Dormael in Tildonk, deelgemeente van Haacht in Vlaams-Brabant, waar al langer met trekpaarden gewerkt wordt voor de hopteelt. Het paard krijgt een voerwagen achter zich, waaraan de machines voor de teelt worden opgehangen. Zo kan het werk op een meer milieuvriendelijke manier gedaan worden.

Een ander voorbeeld waar trekpaarden voor worden ingezet is hippotherapie. "Deze vorm van therapie noemen we Equine Assisted Activities", vertelt Hans Croon van de cel evenementen bij de provincie. "Tijdens de therapie worden de paarden verzorgd en worden de stallen onderhouden. Zo komen mensen tot rust en scheppen ze een band met het dier. Trekpaarden zijn ideaal voor deze vorm van therapie, omdat ze een erg rustig karakter hebben en heel lief zijn."

De oplage van het nieuwe blad bedraagt in eerste instantie 1.000 exemplaren. Via federaties van trekpaardverenigingen worden ze verdeeld over trekpaardeigenaren en andere geïnteresseerden.

Belga

Meest recent

Meest recent