Startpagina Varkens

Welzijnsmetingen in de varkenshouderij met uitloopsystemen

Regelmatig het welzijn van je varkens monitoren is belangrijk om welzijnsproblemen te leren kennen en te identificeren. Daarna is het ook belangrijk om de effecten van de doorgevoerde aanpassingen in kaart te brengen. Daar zal de nieuwe mobiele applicatie Piglow (ontwikkeld als onderdeel van het Europese PPILOW- project) bij helpen. Die is ontwikkeld voor zeugen en vleesvarkens op biologische bedrijven of bedrijven met een vrije uitloopsysteem.

Leestijd : 3 min

Varkenshouders met vrije uitloop kunnen met de applicatie zelf het welzijn van hun dieren monitoren door tijdens het observeren van hun dieren een vragenlijst in te vullen. Door regelmatig zelf het welzijn van je dieren te beoordelen kun je je beter bewust worden van de vele verschillende indicatoren van dierenwelzijn en de daaraan gerelateerde mogelijke welzijnsproblemen. De app is momenteel beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans.

De vragenlijst focust op de voeding, de gezondheid, de huisvesting en het gedrag van de varkens. Na het voltooien van de scan kan je meteen je resultaten raadplegen op de Piglow-website (www.piglow.eu). Daar kun je niet alleen al je rapporten terugvinden, maar ook risicofactoren en uitleg over alle welzijnsindicatoren. Het doel van de app is om veehouders te helpen het dierenwelzijn op het bedrijf beter te definiëren en te beoordelen. Daarna kan men zich anoniem vergelijken met andere bedrijven en aandachtspunten op het eigen bedrijf aanpakken in overleg met een dierenarts of adviseur.

Hoe werkt het?

Voor het invullen van de antwoorden heb je geen internetverbinding nodig. Voor het uploaden van de ant-woorden en het ontvangen van de resultaten heb je dat wel nodig. Na het uploaden van je antwoorden ontvang je een mail met een pdf waarin je resultaten staan. Daarbij krijg je een link naar de website, waar je geautomatiseerde feedback vindt in de vorm van potentiële risicofactoren. Wil je je score voor een bepaald onderdeel verbeteren? Dan kan je kijken naar de lijst met risicofactoren op je bedrijf die als basis kan dienen voor overleg met je veearts of een andere adviseur. Die lijst is niet uitputtend, dus is het mogelijk dat één van die factoren toch niet de oorzaak van het probleem is.

Na het downloaden van de app in de Google Play Store (Android) of de App Store (iPhone), kan je je e-mailadres invullen en op ‘next’ klikken om door te gaan. Dan kies je je profieltype (boer, consultant, wetenschapper of student) en dan kies je de juiste taal en een paswoord. Vervolgens kan je klikken op ‘registreer’ om je account aan te maken met je e-mailadres. Er wordt geen persoonlijke data aan jouw welzijnsbeoordeling gelinkt.

De app geeft meer duiding bij de vragenlijst door het tonen van extra informatie en foto’s. Met het invullen van de vragenlijst ben je ongeveer een uur bezig, daarna krijg je geautomatiseerde feedback waarin de betekenis en het belang van de verschillende welzijnsindicatoren aan bod komen. Vind je je score voor een bepaald welzijnsaspect laag? Dan kun je kijken of die te verklaren is door één of meerdere van de risicofactoren die voor dat aspect worden genoemd, om zo een oplossing te vinden. Je resultaten kan je anoniem vergelijken met de resultaten van andere (ano-nieme) veehouders, of met je eigen resultaten van een vorige keer.

Dit is een voorbeeld van een vraag uit de app. Via de 2 rechter icoontjes naast de tekst, krijg je extra uitleg over de vraag.
Dit is een voorbeeld van een vraag uit de app. Via de 2 rechter icoontjes naast de tekst, krijg je extra uitleg over de vraag.

Verrijking van eerdere tools

De Piglow-app is ontwikkeld door het ILVO in nauwe samenwerking met Acta-itavi, IFIP-Institut du porc, Inrae, Universiteit Utrecht en Yncrea. Piglow is gebaseerd op eerdere tools die het dierenwelzijn beoordelen, namelijk BEEP, Dierenwelzijn scan, KTBL-tool, ProPIG, SusPigSys en Welfare Quality®.

Piglow gaat vooral over diergebonden indicatoren, en minder over de omgeving. Zo vraagt men naar verwondingen, kreupelheid, vertrouwen in mensen… Verder wordt er bijvoorbeeld niet enkel gevraagd of er verrijkingsmateriaal aanwezig is, maar ook of de dieren dat wel gebruiken. Ook het management, de huisvesting en de productieparameters worden in kaart gebracht.

Door de app meermaals te gebruiken, kan je de evolutie van het welzijn op je bedrijf evalueren. De feedback omvat een grafische vergelijking met voorgaande resultaten, wat de evolutie duidelijker maakt.

Voor het PPILOW-project wordt het effect van het langdurig gebruik van de app op dierenwelzijn door vleesvarkenshouders gedurende 2 jaar regelmatig beoordeeld. Dat doen ze aan de hand van een welzijnsbeoordeling met de app. Heb je interesse om daaraan deel te nemen? Neem dan contact op met Evelien Graat (evelien.graat@ilvo.vlaanderen.be) voor meer informatie.

Sanne Nuyts

Het project is gefinancierd vanuit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 816172

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken