Startpagina Bedrijfsnieuws

Zowel bedrijfs- als productnieuws bij Belchim

Omwille van Covid-19 konden enkel Belgische en Nederlandse bezoekers deze maand terecht op de proefhoeve van Belchim in Londerzeel. Er viel weer heel wat info te rapen over middelen, maar ook over het bedrijf zelf.

Leestijd : 5 min

Een belangrijke ontwikkeling is dat Belchim zelf aan het werken is aan een GEP-accreditatie om zelf proeven te spuiten, onder meer omdat ze meer en meer ontwikkelingsproeven willen opzetten, naast de bekende demoproeven.

3 Japanse aandeelhouders

Deze maand kwamen de laatste aandelen van de familie Putteman in Japanse handen. Belchim is hiermee nu volledig in handen van 3 Japanse aandeelhouders, namelijk: ISK Biosciences (28%), Mitsui Chemicals Agro (10%) en Mitsui Agriscience (62%).

Volgens Jan Vermaelen, marketing en ontwikkelingsmanager Benelux, is dit heel positief: “Het zijn 3 bedrijven actief in de gewasbescherming en de landbouw. Dit zorgt voor een goede basis om de toekomst aan te gaan. We nemen zelf meer ontwikkeling in handen, waardoor de proefhoeve in Londerzeel meer het jaarrond gaat benut worden.”

Botiga

De eerste grote nieuwigheid in het gamma van Belchim is het maïsherbicide Botiga, een coformulering van mesotrione en pyridaat. Deze laatste stof zorgt voor de boostwerking. De combinatie van 2 actieve stoffen zorgt voor een brede, snelle werking. Botiga wordt veel ingezet om terbuthylazin houdende middelen te vervangen.

Biocide Enclean

Nieuw voor Belchim is hun activiteit met biociden. Ze hebben een eerste nieuw middel Enclean op basis van pelargonzuur. Het dient voor de bestrijding van groenaanslag zoals algen en valt hierdoor niet onder de wetgeving op gewasbeschermingsmiddelen, maar onder de biocidewetgeving.

Het kan toegepast worden op verharde oppervlaktes zoals paden en terrassen, maar ook op houten schuttingen en tuinmeubelen. Belchim betreedt hiermee de particuliere markt.

Vermaelen geeft aan dat het een snelle werking en lange nawerking heeft. Het is ideaal om toegepast te worden voor de winter, bijvoorbeeld in september, het liefst in de voormiddag, zodat er in de namiddag nog zon op zit. Gebruik niet te veel water, want de concentratie van het middel mag niet te sterk verdund worden.

Flim

Technisch adviseur Stef Dierickx stelde Flim voor, een nieuw fungicide voor de behandeling van aardappelpootgoed. Dit bevat 2 actieve stoffen: flutolamil (Monarch/Symphonie) en imazalil. Het doel is om een betere bescherming van de hogere klasse pootgoed te bieden waar zilverschurft een groot probleem is. Dit is ook een segment waar middelen zijn weggevallen.

Het groot voordeel van Flim is dat met één behandeling zilverschurft bij de bewaring van pootgoed wordt aangepakt dankzij imazalil. Flutolanil gaat er dan weer voor zorgen dat er bescherming is tegen rhizoctonia bij het planten. Het ideale scenario is wanneer het pootgoed in de winter behandeld wordt als de pootgoedteler zijn sortering doet.

Het advies van Dierickx advies is om steevast een rhizoctoniabehandeling te doen, een kosten-batenanalyse laat een stevige rendabiliteit zien. Doe het zeker in een seizoen zoals 2021, waarin het voorjaar koud en nat was en het pootgoed weken in de grond zat en traag opkwam.

Aardappelen

Dankzij de vele regens dit voorjaar hebben de herbiciden in aardappelen prima hun werk gedaan. Stef Dierickx positioneert Proman als hoeksteen van de onkruidbestrijding. “We kunnen het aan alle systemen koppelen en het is flexibel in tijd te positioneren.”

Doornappel blijft moeilijk te bestrijden. Een heel goede werking hierop wordt gezien dankzij de synergie die de combinatie van Centium + Proman + Sencor brengt. Zit men tegen de opkomst van de aardappelen, dan kan het contactherbicide Gozai ingezet worden om nieuwe kiemers van doornappel weg te branden.

Gozai werd ook gedemonstreerd in de loofdoding bij aardappelen. Dierickx hamert erop dat loofdoding met Gozai bijvoorbeeld ten opzichte van Reglone, vroeger anders is: het werkt anders, ziet er anders uit; maar op het einde van de rit is het resultaat wel supergoed.

Voor de loofdoding werd het advies naar voren geschoven om 2x te behandelen met een interval van 5 à 7 dagen. Gozai kan 2x ingezet worden of Gozai, gevolgd door bv. Spotlight Plus. “Als we de behandeling goed uitvoeren met een goede timing, dan lukt de loofdoding met 2 bespuitingen”, besluit Dierickx. “De positieve boodschap te midden het verdwijnen van middelen is dat we nog altijd wel goede oplossingen hebben.”

Groenteproeven

Staf Antoons leidde ons rond bij de groenteproeven op het platform. Er lagen veel demoproeven aan met het herbicide Lentagran 45WP (Pyridaat). “Er is nog altijd veel vraag naar de inzet van dit middel. Een eerste advies dat ik meegeef is om met veel water te spuiten. Wat is veel? Wel dat is minstens 400 l/ha. Dat is nodig omdat het een contactmiddel is dat het onkruid moet kunnen raken.”

Naast het middel en de spuittechniek is ook de timing belangrijk. Vroeg beginnen, herhalen en de dosering aanpassen aan het stadium is een volgend advies. “Regelmatig moet er een kleine tik uitgedeeld worden aan het onkruid. Start tijdig op klein onkruid”, aldus Antoons.

Hij verwijst ook naar de uienteelt, waar het wegvallen van de actieve stof bromoxynil voor grote gaten in onkruidbestrijdingsschema’s zorgt. “Ook hier biedt de inzet van Lentagran 45WP, vanaf het moment dat de ui boven- staat, mogelijkheden. Discipline en timing zijn nog belangrijker dan ze ooit waren. De heel vroege naopkomstbehandeling wordt de belangrijkste toepassing in uien”, aldus nog Antoons.

Nieuws bij Protex

Protex, een dochterbedrijf dat volledig in handen is van Belchim, verdeelt al jaren de bladvoeding Terra Sorb N. Sinds dit jaar wordt dit middel opgevolgd door Terra Sorb Complex. Het is een nieuwe formulering met een hogere dosering aminozuren en extra sporenelementen (boor, mangaan, zink,...) die heel snel ter beschikking staan van de plant.

Het Spaanse farmabedrijf Bioiberica produceert Terra Sorb Complex op een opmerkelijke manier, namelijk door dierlijke resten op een enzymatische manier te gaan hydrolyseren. In proeven wordt steeds een meeropbrengst van 3% gezien. Het middel kan bijvoorbeeld tijdens de onkruidbestrijding in maïs worden meegegeven om het gewas vitaler, groener te laten staan en minder te laten afzien van de onkruidbestrijding.

Protex heeft ook een nieuw graanfungicide, Protendo 300EC, met een eigen, opgewaardeerde formulering, namelijk 300 g/l prothioconazool. Een ander nieuw fungicide is Flosul, een vloeibaar zwavelmiddel in hoge concentratie (800 g/l zwavel). Het middel leent zich perfect in de graanteelt, waar gezocht wordt naar multisite- middelen en versterking van de triazolen. Flosul wordt ingezet ter bestrijding van meeldauw in de T0 en/of T1.

Torso is een nieuw herbicide bij Protex voor de koolzaadteelt. In het nieuwe middel zitten 3 gekende actieve stoffen (metazachloor, napropamide, quinmerac) en wordt solo toegepast in de vooropkomstonkruidbestrijding op een naakte bodem. Het heeft een breed werkingsspectrum en ruimt alle belangrijke onkruiden op. Het sterke punt van Torso is de bestrijding van klaproos.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken