Startpagina Actueel

Argentijnse landbouwers mogen weer rundvlees exporteren

Na een exportverbod van een maand mogen Argentijnse veeboeren weer vlees aan het buitenland verkopen. Het toegestane uitvoervolume blijft echter beperkt tot 50 % van de gemiddelde uitvoer van vorig jaar. Bovendien blijft de uitvoer van bepaalde stukken vlees die in Argentinië bijzonder populair zijn, verboden.

Leestijd : 1 min

Half mei had de regering van president Alberto Fernández de uitvoer van rundvlees voor een maand verboden. Dit moest het binnenlandse aanbod vergroten en de prijs van vlees verlagen. Onlangs was de prijs van vlees gestegen tot boven de algemene inflatie. De landbouworganisaties verzetten zich tegen die beslissing en besloten het werk neer te leggen.

De rundvleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Argentinië daalt al jaren. Met ongeveer 50 kg per persoon per jaar behoren de Argentijnen echter nog steeds tot de grootste rundvleeseters ter wereld. Rundvlees is goed voor ongeveer 5 % van de totale export van Argentinië.

In maart hebben de Argentijnse boeren voor ongeveer 225 miljoen dollar aan rundvlees aan het buitenland verkocht. De belangrijkste afnemers zijn China, Israël, Chili en Duitsland. Op middellange termijn wil de regering de rundvleesproductie opvoeren van de huidige 3,2 miljoen ton tot 5 miljoen ton per jaar.

Belga

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken