Startpagina Actueel

Reactie Boerenbond op GLB: Vlaams GLB moet stimuleren, niet beperken

De draagkracht van onze land- en tuinbouw, een stimulerend beleid én gericht op de actieve boer. Bij de opmaak van een nieuw Vlaams GLB vraagt Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, om die 3 speerpunten voorop te zetten. “De verduurzaming schakelt met dit nieuw GLB een grote versnelling hoger.”

Leestijd : 2 min

Na het groen licht van Europa is het nu aan Vlaanderen om voor het einde van het jaar een eigen Strategisch Vlaams GLB-plan op te maken. “Elke boer en elke ondernemer is verschillend en elk land- en tuinbouwbedrijf ook”, stelt Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond.

3 pijlers voor Vlaams GLB

“Het is nu zaak om via het Vlaams GLB de juiste tools te voorzien waarmee de boer als ondernemer en volgens zijn bedrijfsresultaat aan de slag kan gaan.” Bij de opmaak van dat plan vraagt Boerenbond rekening te houden met 3 speerpunten.

1. Draagkracht. “Het GLB telt 9 doelstellingen en een eerlijk inkomen voor de boer is daar 1 van. Enkel met de nodige financiële draagkracht is het mogelijk vooruit te kijken. Extra eisen en kosten moeten worden beperkt en onderdruk de nood aan een GLB al economisch beleid niet.”

2. Stimulerend beleid. “En geen restricitief beleid. Zo zullen boeren pas kunnen verduurzamen als er haalbare instrumenten beschikbaar zijn. Onhaalbare en te vergaande vergroenende maatregelen zijn contraproductief.”

3. Actieve boer. “Het budget voor het GLB vermindert en de toegang tot landbouwgrond staat onder druk. De uitwerking van een stevige definitie, die ruimte laat voor nieuwe verdienmodellen en jonge starters, moet de juiste focus leggen.”

Volgens Boerenbond staan de aantijgingen (onder meer van Groen) dat men met het GLB aan greenwashing doet, staan haaks op de realiteit. “Dit GLB schakelt als motor van de verduurzaming meer dan 1 versnelling hoger. Boeren moeten voldoen aan strengere eisen en randvoorwaarden, maar zullen minder worden ondersteund om aan de maatschappelijke eisen te voldoen en publiekte diensten te leveren”, stelt Sonja De Becker.

“De boer zal het in zijn portemonnee voelen. Dit is geen motie tégen vergroening, maar een oproep tot aandacht voor de realiteit van de beleidscoherentie. Ook andere beleidsdomeinen zullen moeten bijdragen aan de uitdagingen om verder te verduurzamen.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Zuivelverwerkers vragen langetermijnbeleid

Melkvee De zuivelverwerkende industrie in België heeft vorig jaar minder omzet gedraaid en de tewerkstelling zien afnemen. De sector vraagt naar aanleiding van zijn jaarvergadering een langetermijnbeleid aan de politiek.
Meer artikelen bekijken