Startpagina Veeteelt

Vermijd versterkte controles: Injecteer met zorg

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) maant veehouders aan om voldoende aandacht te schenken aan het correct toedienen van geneesmiddelen via injectie. Vooral wat betreft de dosering en het vermelden van behandelingen op het VKI-document ziet het FAVV fouten.

Leestijd : 2 min

De laatste maanden heeft het FAVV op meerdere veehouderijen een versterkte controle (het zogenaamde residu-statuut) opgelegd naar aanleiding van gevonden residuen van geneesmiddelen in de injectieplaats bij behandelde dieren. Telkens werd vastgesteld dat de betrokken veehouders te hoge dosissen geneesmiddelen toedienen aan de dieren zonder dat dit geadviseerd werd door de dierenarts.

Verder letten ze niet op het op het advies in de bijsluiter van het geneesmiddel of gegeven door hun dierenarts, om de hoeveelheid geneesmiddelen per injectieplaats te beperken. Nog een overtreding: geen vermeldingen aanbrengen in het document betreffende de informatie aan de voedselketen (het VKI-document) over de behandelingen met geneesmiddelen binnen een ruime periode voor het slachten.

Bij verder onderzoek van de slachtdieren bleek in de meeste gevallen het vlees buiten de spuitplaats wel negatief te zijn, hetgeen aantoont dat overdosering in een spuitplaats tot overmatige irritatie en een langere aanwezigheid van residuen kan leiden.

Deze vaststellingen leiden toch tot het toepassen van de versterkte controle overeenkomstig het koninklijk besluit van 27 februari 2013, aangezien de veehouder geen enkele vermelding maakt van de behandelingen in het VKI-document in de maanden voor het slachten.

De verplichting om behandelingen in een ruimere periode voor het slachten te vermelden staat nochtans vermeld in artikel 6 van het KB van 27 februari 2013 en in de omzendbrieven per diersoort betreffende de VKI die terug te vinden zijn op de website van het FAVV.

In tegenstellig met wat veehouders vaak denken, zal het verplicht vermelden van behandelingen waarvan de wachttijden in principe (ruim) verstreken zijn, niet automatisch leiden tot het afkeuren van de betrokken dieren. Dat gebeurt enkel indien er spuitplaatsen gevonden worden, en wanneer daarin bij analyse gehaltes aan residuen worden vastgesteld boven de toegelaten normen.

Bovendien, door het vermelden van deze informatie, voorkomt de veehouder dat er bij een ongunstig onderzoek een versterkte controle wordt opgelegd op zijn bedrijf. Indien de informatie juist is, beperkt de maatregel zich dan enkel tot het verwijderen van de spuitplek of het afkeuren van het karkas. Enkel zo kan je met zekerheid een versterkte controle vermijden.

Vermeld dus steeds de uitgevoerde behandelingen met geneesmiddelen bij slachtdieren in het VKI-document in een ruime periode voor het slachten, zelfs indien de wachttijden (ruim) verstreken zijn. Zie: http://www.favv.be/dierlijkeproductie/dieren/vki/. Respecteer ten slotte de dosering die de dierenarts opgeeft of die in de bijsluiter is vermeld.

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken