Lafaut neemt extra maatregelen na besmetting en renoveert de broeierij in Beselare

Broeierij Lafaut is zich bewust van de impact op de volledige keten.
Broeierij Lafaut is zich bewust van de impact op de volledige keten. - Foto: broeierij Lafaut

Vanuit een gecontracteerd bedrijf uit Nederland kwamen met salmonella besmette broedeieren toe in de broeierij in Hondschoote. “Het bedrijf wordt volgens de wettelijke normen gemonitord, waarbij dus de infectie van het koppel werd vastgesteld en vervolgens alles in het werk werd gesteld om een verspreiding van de infectie tegen te gaan”, stelt het bedrijf.

Contaminatie via transport en kuikenbakken

“De broedeieren die resulteerden in onze eerste toom SE-positieve vleeskuikens, dateerden echter van voor een negatieve analyse. Deze vroege infectie heeft vervolgens voor een aantal kruiscontaminaties in onze broeierij gezorgd, vermoedelijk via transport en kuikenbakken.”

Op dit moment is broeierij Lafaut volop onderhandelingen aan het voeren met de slachterijen en het interventiefonds Salmonella (IFS) om weer aangesloten te kunnen worden, zodat de kuikens weer verzekerd zijn in geval van een salmonella-besmetting. “We hopen dit op korte termijn te kunnen realiseren.”

Broeierij Lafaut is zich bewust van de impact op de volledige keten. “We bekijken intern hoe we dit in de toekomst kunnen vermijden. Door middel van extra maatregelen hopen we het bestaande systeem beter te kunnen beveiligen tegen besmettingen, in het bijzonder met betrekking tot de problematiek van de periode tussen het moment van de besmetting en het moment van de detectie.”

In het najaar weer kuikens vanuit Beselare

De vestiging in Hondschoote werd intussen weer vrijgegeven en aan de Franse markt kunnen weer kuikens worden geleverd. De broeierij in het West-Vlaamse Beselare wordt momenteel grondig gerenoveerd volgens de wettelijke en bovenwettelijke normen om zo vlug mogelijk weer operationeel te kunnen zijn. “We hopen in het najaar weer kuikens vanuit Beselare te kunnen leveren.” Tenslotte verontschuldigt het bedrijf zich bij de klanten voor alle ongemak.

LV

Meest recent

Meest recent