Bogaarden, de eerste veeprijskamp in het coronatijdperk

Chief Roxy met de familie Van Hoof-Boonen Holsteins en hun crew, samen met de jury.
Chief Roxy met de familie Van Hoof-Boonen Holsteins en hun crew, samen met de jury. - Foto: Lianna Kolff

De organisatie zocht de jury niet te ver. Met Ludovic Feys werd iemand van 45 km van Bogaarden gehaald in Waals-Brabant. De 31-jarige melkveehouder liet zich opmerken door zijn wil om zich in het Nederlands uit te drukken, te dansen en te springen als er een kampioene aangeduid moest worden. Het was ongezien, maar het werd zeer gesmaakt, te meer dat zijn jureren ook nog eens van een heel goed niveau was en veel positieve reacties ontlokte. Zijn assistent was Remy Colpaert, die als foktechnicus bij Gènes Diffusion werkt.

Ongekalfde vaarzen

In het kampioenschap mochten telkenmale de eerste 2 van iedere reeks terugkeren. Het waren toch de eersten die iedere keer meededen voor de oppergaai.

Bij zwartbont was het kampioenschapslint weggelegd voor Bernadette, een heel chique Hotline-dochter van Peter en Wouter Blockx uit Arendonk en Marcel en José Huybrechts en zoon Tjebbe uit Geel. Ze showde veel inhoud, met een heel mooi gevormd kruis, liep op perfect beenwerk en toonde meer melktype dan de reservekampioene Persis (v. Alligator). Deze pink van Filip Baeyens uit Meerbeke zat heel mooi in elkaar in haar schouders en mocht eveneens gezien worden in haar beengebruik en kruispartij. Andere reekswinnaressen waren Doorie (v. Doorman) van Luc en Stijn Peeters uit Nijlen, Kemdale Dropkick Belly van Frederik Geerardyn uit Kemmel en Lakmoe (v. Apple-Crisp) van Blockx LV uit Arendonk.

Bij roodbont werd het kampioenslint omgord rond de nek van Ariël ( v. Warrior-Red) van Glen De Kegel uit Tubize. Glen nam voor de eerste keer deel aan de prijskamp en zei op voorhand dat als het niet meeviel, het zijn laatste keer zou zijn. Aangezien hij won, zal dit allerminst het geval zijn. Tevens is Glen ook de jonge voorzitter van de Pajotse Melkers. Zijn pink was gewoon supercompleet. Als reservekampioene werd de kleinere maar melktypische Petit Fleur, die eveneens van Warrior-Red voortkomt en eigendom is van Geert en Glenn Verhelst uit Melsele. De eervolle vermelding ging naar de derde reekswinnares Doodhoek Paranoya (v. Unstopabull) van Bart De Craene uit Bassevelde.

Gekalfde vaarzen

Tom Van de Vyver uit Melsele had meer dan een paar toppers mee. Dat verwacht men natuurlijk bij roodbont, maar bij zwartbont was er Odia, een Fitz-dochter met een sterke toplijn, een beste kruispartij en een imponerend achteruier. In het kampioenschap was het echter moeilijk opboksen tegen 2 kleppers van Van Hoof-Boonen Holsteins LV uit Mortsel. Gourgeous en Roxy zijn beide dochters van Stantons Chief en dat was er aan te zien: sterk gebouwd met strakke ruglijn, enorme kruizen en lange uiers. Roxy heeft Europees niveau, roemde de jury en hij duidde haar aan als kampioene, met stalgenote Gourgeous als reserve.

Bij roodbont was de entourage van Tom Van de Vyver wel aan het feesten. Zowel de kampioenstitel als reserve werden mee naar huis genomen door Olena (v. Jordy) en Nicolien (v. Ammo P). Olena beschikte over een bredere achteruier.

Jonge koeien

Maar daarmee hield het niet op voor de clan Van de Vyver. Met Nasira (v. Jacoby) hadden ze de reservekampioene bij zwartbont mee. Haar uier was van een topniveau, waarbij de beadering erg opviel. Als kampioene werd dorpsgenote Madagscar (v. Silver) van Geert en Glenn Verhelst gekozen op basis van haar gestalte, breedte en beter beenwerk.

Bij roodbont werd de klasse geprimeerd van Vyva (v. Addiction P) van Johan Verlodt uit Drongen, vóór de Diamondback-dochter Crazy Diamondback de Gentissar van Filip Baeyens.

Volwassen koeien

In de eerste reeks liepen nogal wat klasbakken. Kathleen (v. Impression) van Gianni en Jarni Van Belleghem uit Knesselare was heel overtuigend met een geweldige uier die opviel door breedte en een prima ophangband. Ze haalde niet alleen het kampioenschap van de volwassen koeien binnen, maar ook deze met de mooiste uier. Daarnaast liep ze op zeer goed beenwerk. Sissi (v. Gold Chip) van Karen Hoefkens en Gert Cools uit Kontich werd tweede in haar zog en werd als reservekampioene aangeduid. Jana Breughel van de Kouterhoeve (v. Snowfever) werd met haar uitstekend melktype reekswinnares en kreeg de eervolle vermelding in het kampioenschap. Fagave van Lieven en Frederik Ryckewaert uit Harelbeke was met haar 11 jaar de oudste koe, maar mocht nog gezien worden. Zij kreeg de CRV-Rendementsprijs mee naar huis.

Bij roodbont is de suprematie van Annelies 8 (v. Ladd P) van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren al een aantal jaren bezig en dat werd voortgezet in Bogaarden. Ze ging met de meeste linten rond haar nek naar huis: kampioene volwassen koeien, algemeen kampioene roodbont, mooiste uier en kampioene van de organiserende club De Pajotse Melkers.

Bij roodbont is de suprematie van Annelies 8 (v. Ladd P) van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren al een aantal jaren bezig en dat werd voortgezet in Bogaarden.
Bij roodbont is de suprematie van Annelies 8 (v. Ladd P) van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren al een aantal jaren bezig en dat werd voortgezet in Bogaarden. - Foto: Lianna Kolff

Algemeen kampioene

Naast Annelies 8 bij roodbont was de jonge belofte Chief Roxy de algemeen kampioene bij zwartbont. Het was dus uitkijken wie de jury de beste van de dag vond. Een nieuw lint erbij voor de bewezen Annelies 8 of één voor Chief Roxy? De jury deed dit in stijl zoals hij dit al de hele dag deed. Enthousiast en dansend tikte hij het kruis van Chief Roxy van Van Hoof-Boonen aan. Dat deed begeleider Thomas De Brabander ook, en ze besloten een vreugdedans in te zetten.

Bedrijfsloten

Het niveau dat getoond werd, was wederom zeer hoogstaand. Bij de loten ongekalfd ging de overwinning naar Luc en Stijn Peeters uit Nijlen. Ze viel op door harmonie in sterk beenwerk en een breed kruis. Bij de koeien waren de sterke prestaties individueel van Van de Vyver die ook in het lot de doorslag gaf. Eveneens werden de kruizen en het beenwerk door de jury geroemd.

Showmanship

Om de jeugd in het showgebeuren te betrekken, is het altijd goed om hen zelf in competitie te laten treden om te zien hoe goed ze dieren kunnen voorbrengen. In Bogaarden kwamen een aantal verdienstelijke nieuwelingen in actie tegen al wat routiniers. De zusjes Baeyens uit Meerbeke deden het uitstekend met Ilona als winnares en Elien als derde. Tussenin eindigde Robbe Van de Vyver.

Succesvolle editie

Het was dan ook genieten van begin tot het einde van deze fantastische prijskamp. Applaus mag uitgaan naar zowel deelnemers, publiek, het Jaarmarktcomité van Bogaarden als de jonge gasten van de Pajotse Melkers. Bogaarden zet zichzelf weer op de kaart.

Eric Lievens, speaker

Meest recent

Meest recent