Startpagina Tuin

Belle époque bloementapijten in Blankenberge

AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie, legt in het laatste weekend van augustus opnieuw begoniatapijten uit op 3 locaties in Blankenberge. Blankenberge sluit daarmee het hoogseizoen af.

Leestijd : 2 min

Blankenberge vormt met recht het centrum van de belle époque aan de kust. In de zomermaanden werden dan ook tal van activiteiten opgezet rond dit thema. Als afsluiter van het zomerseizoen wordt Belle, de elegante belle époquemascotte van deze Blankenbergse zomer, letterlijk in de bloemetjes gezet.

Bloementapijten verspreid over stad

Verspreid over de stad worden 3 bloementapijten aangelegd, goed voor een totale oppervlakte van 610 m² en zowat 160.000 bloemen. In 2 daarvan zien we de beeltenis van Belle; eenmaal in belle époquekledij en eenmaal als baadster. Het derde tapijt beeldt met de visdraagster een typisch kusttafereel uit. De finale ontwerpen zijn van de hand van Wim Finck, naar de tekeningen van Paul Defever van het jaarlijkse bloemencorso.

Rond dat corso werden recent knopen doorgehakt. “Het was zeker geen optie om het corso niet te laten doorgaan”, vertelde Burgemeester Daphné Dumery tijdens het persmoment. Vorig jaar kon de 125° editie van het corso ten gevolge van corona niet doorgaan. Om het coronaproof te houden worden de rollen dit jaar omgedraaid. De wagens van het corso zullen verspreid langs de kust en in de stad worden opgesteld en dus niet door de stad trekken. Het publiek kan langs de wagens wandelen, zodat iedereen meer afstand kan houden. Tijdens diezelfde wandeling kan iedereen meteen ook de bloementapijten bewonderen.

Vlaamse begonia’s en dahlia’s

De tapijten worden gelegd met overwegend Vlaamse begonia’s en een klein gedeelte dahlia’s. De begoniateelt is geconcentreerd in de streek rond Gent. Vandaag zijn er nog ongeveer 10 bedrijven, allemaal familiebedrijven die op een oppervlakte van ongeveer 60 ha samen jaarlijks ongeveer 18 miljoen knollen produceren, goed voor 55% van de wereldproductie. Ongeveer 95% hiervan wordt geëxporteerd, waarvan 20% naar het Verenigd Koninkrijk en 10% naar de USA. De export naar Centraal- en Oost-Europa groeit en opvallend is de uitvoer naar Japan, waar men gek is op onze Vlaamse begonia. 

Begoniabloemen zijn uitermate geschikt voor het aanleggen van begoniatapijten. De grote bloemen zijn beschikbaar in vele kleuren en blijven lang vers door hun grote waterinhoud. Wie thuis wil genieten van deze bloemenpracht kan begonia’s zowel op het terras, als op het balkon of in de tuin een plaatsje geven. Ze zijn er in heel veel vormen, met prachtige kleuren en sinds kort ook in geurende variëteiten . Het zijn echte Vlaamse toppers! 

Boerenbond

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken