Startpagina Actueel

Deputatie Oost-Vlaanderen start procedure voor schorsing vergunning van nv Empro Europe

De Oost-Vlaamse deputatie start de procedure tot schorsing van de milieu- en omgevingsvergunningen die werden verleend aan de nv Empro Europe. Dat bedrijf produceert in Dendermonde eiwitten uit dierlijke producten, zoals pluimveepluimen en -poten.

Leestijd : 2 min

De vergunningen van het bedrijf werden eerder al opgeheven op advies van de afdeling Handhaving van de Vlaamse overheid en de stad Dendermonde. Op 16 januari 2020 oordeelde de deputatie in haar beslissing dat mogelijks geopteerd moet worden voor een compleet nieuw concept qua bedrijfsvoering en zuiveringstechnieken, eventueel op een andere locatie die minder geurgevoelig is. Het bedrijf tekende beroep aan tegen deze beslissing.

Klachten over geurhinder zijn weer toegenomen

Vlaamse minister voor Omgeving Zuhal Demir boog op 9 juli 2020 de beslissing van de deputatie om in een schorsing voor een periode van minstens drie maanden. Tijdens deze schorsingsperiode moest het bedrijf maatregelen implementeren om de geurhinder afkomstig van discontinue geurbronnen tot een niet-storend niveau te beperken. De Afdeling Handhaving besliste om de schorsingsbeslissing van de minister op te heffen vanaf 11 oktober 2020. De activiteiten werden vanaf deze datum terug opgestart. Sinds de heropstart van het bedrijf zijn de geurklachten opnieuw toegenomen.

In het kader van deze procedure zal een formeel standpunt ontvangen worden van de Afdeling Handhaving en het College van Burgemeester en Schepenen van Dendermonde. Ook aan de exploitant wordt de kans geboden om zich te verdedigen en hij zal op zijn verzoek worden gehoord. De deputatie zal binnen de 120 dagen na effectieve opstart van de procedure via het omgevingsloket een beslissing nemen over de al dan niet volledige of gedeeltelijke schorsing van de omgevingsvergunning.

LV-provincie Oost-Vlaanderen

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken