Startpagina Actueel

Exportverbod Belgisch varkensvlees opgeheven in nog maar 14 van de 30 landen

14 van de 30 landen en gebieden die na de ontdekking van de Afrikaanse varkenspest in ons land in september 2018 de export van Belgisch varkensvlees tijdelijk aan banden hadden gelegd, hebben dat embargo ondertussen opgeheven.

Leestijd : 1 min

Op 21 december 2020 werd België officieel ziektevrij verklaard door de Wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE), waarna het FAVV de onderhandelingen opstartte met de landen en gebieden die de export van Belgisch varkensvlees aan banden hadden gelegd. Maandag hief Japan als 14de land het verbod op. Eerder gebeurde dat al in Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Singapore, Wit-Rusland, Mexico, Uruguay, Oekraïne, Rusland, het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Thailand en Nicaragua.

Met de andere landen, waaronder Australië, Taiwan en China, zijn de onderhandelingen nog lopende. Minister van Landbouw David Clarinval (MR) is blij dat steeds meer landen hun markt opnieuw openstellen voor Belgisch varkensvlees. "Met de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in ons land, braken ook voor onze varkenshouders moeilijke tijden aan. Nu ons land vrij is van Afrikaanse varkenspest (en ons land deze status enkele maanden geleden officieel heeft verkregen), stellen steeds meer internationale markten zich opnieuw open voor ons varkensvlees. Dit gaat niet altijd van een leien dakje. Ik wil dan ook het FAVV en alle andere betrokken partijen bedanken. Dankzij hun goede werk is ons kwaliteitsvarkensvlees weer op de internationale markten terug te vinden."

Belga

Lees ook in Actueel

Infodag ‘CPL bij koudbloeden’

Paarden Op 11 maart ging er in Asse een infodag door over chronisch progressief lymfoedeem (CPL) bij koudbloeden. Meer dan 150 geïnteresseerde koudbloedeigenaars, hoofdzakelijk uit Nederland, woonden deze infodag bij.
Meer artikelen bekijken