Startpagina Akkerbouw

Moeilijke zomer zorgt voor hoge teeltkosten en kwaliteitsproblemen bij aardappelen

De NEPG, vereniging van Noord-West-Europese aardappeltelers uit 4 landen, nl. België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, meldt dat via een persbericht deze maand dat de aardappelboeren uit voornoemde laden een natte en moeilijke zomer achter de rug hebben en dat kwaliteitsproblemen dreigen.

Leestijd : 2 min

Noordwest-Europa heeft een van zijn natste zomers van de laatste decennia gehad. In sommige gebieden in België en West-Duitsland werd met de neerslag van half juli een absoluut record neergezet.

Sinds midden juli zijn de problemen met de aardappelziekte een constante zorg voor de telers. Ook de spuitkosten zullen op een historisch niveau liggen.

Veel telers melden dat de ziekte nu min of meer onder controle is, maar dat dit toch op een of andere manier een invloed zal hebben op het seizoen (lagere netto-opbrengsten en/of kwaliteitsproblemen).

Gemiddelde opbrengst

NEPG verwacht dat de gemiddelde opbrengst op EU-04-niveau (B, Nl, Fr en D) ongeveer gelijk zal zijn aan die van vorig jaar. Er wordt gerekend op een gemiddelde van 45 ton/ha over de 4 landen, wat iets boven het gemiddelde van de voorbije 5 jaar ligt.

Mogelijk zullen er grote verschillen zijn tussen bruto- en netto-opbrengsten. Er zijn immers nog veel onzekerheden over de kwaliteit (rot, holle harten, groeischeuren, lage OWG in sommige gevallen), de oogstomstandigheden en de bewaarbaarheid.

22,4 miljoen ton

De totale productie in de NEPG-zone wordt geraamd op ongeveer 22,4 miljoen ton, geproduceerd op een areaal van 497.700 ha. Dat is minder dan vorig jaar, vooral als gevolg van de areaaldaling (mede dankzij de NEPG-oproep) en vergelijkbaar met het gemiddelde over de voorbije vijf jaar.

Hogere grondstoffenprijzen

De aardappelteelt wordt steeds duurder (bovengemiddelde spuitkosten 2021, hogere energie– en bewaarkosten,...) en dat zal zo blijven. Hogere prijzen voor granen en koolzaad, gecombineerd met hogere productiekosten voor aardappelen, kunnen een invloed hebben op het aardappelareaal van 2022.

Covid-19

De wereldwijde pandemie als gevolg van Covid-19 is nog steeds aan de gang en zal gedurende het komende verkoopseizoen blijven wegen op de aardappelmarkt en op de verkoop van verwerkte producten. Niemand weet wat de invloed van de deltavariant (en andere?) zal zijn op de wereldwijde handel en markt.

Niettemin hebben de verwerkers sinds het einde van het voorjaar en gedurende de hele zomer op volle capaciteit gewerkt.

De uitvoer van de EU-27 (d.w.z. buiten de Unie) was in juni zeer goed (+ 63% ten opzichte van juni 2020). De totale verkoop van Europese verwerkte aardappelproducten steeg met 13% in het seizoen 2020/21, vergeleken met 2019/20. Er waren grote verschillen in bestemmingen en geëxporteerde volumes tijdens de laatste 12 maanden.

Als gevolg van de zeer hete en droge zomer in Zuid-Europa, Noord-Afrika en het nabije Oosten, zou de uitvoer van verse aardappelen naar het Middellandse Zeegebied en naar Oost-Europa goed kunnen zijn.

NEPG - TD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken