Geval van vogelgriep in het noorden van Frankrijk

Tussen november en mei zijn in Frankrijk bijna 500 haarden van vogelgriep vastgesteld in kwekerijen van gevogelte.
Tussen november en mei zijn in Frankrijk bijna 500 haarden van vogelgriep vastgesteld in kwekerijen van gevogelte. - Foto: LBL

Het geval, dicht bij de Belgische grens, is vorige week donderdag, 9 september, vastgesteld bij een particulier die zijn gevogelte niet commercialiseert. Alle dieren zijn geruimd.

Vanaf vrijdag 10 september zijn beschermende maatregelen opgelegd in gemeenten die zich in hoge risicozones bevinden, met name vochtige zones die populair zijn bij trekvogels.

Zo moeten commerciële kippenkwekers hun dieren afschermen, is het bijeenbrengen van vogels voor bijvoorbeeld wedstrijden verboden en is in dierentuinen vaccinatie verplicht voor vogels die niet binnen kunnen of niet onder een net kunnen vertoeven.

Met die maatregelen wil de overheid een nieuwe opflakkering van vogelgriep indijken na een desastreus jaar voor eendenhouders.

Tussen november en mei zijn in Frankrijk bijna 500 haarden van vogelgriep vastgesteld in kwekerijen van gevogelte, voornamelijk in het zuidwesten dat bekendstaat voor de productie van foie gras. Men kwam de crisis pas te boven na het ruimen van meer dan 3,5 miljoen gevogelte, in het bijzonder eenden.

Belga

Meest recent

Meest recent