Jagers niet te spreken over beperkingen op patrijzenjacht

Dit jachtseizoen kregen 37 wildbeheereenheden de toelating om te jagen op patrijs, wat een lager aantal is.
Dit jachtseizoen kregen 37 wildbeheereenheden de toelating om te jagen op patrijs, wat een lager aantal is. - Foto: Pixabay

Om te mogen jagen op patrijs moet een WBE voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder de densiteit van de vogelsoort in het werkingsgebied. Het is het Agentschap Natuur en Bos dat op basis van deze voorwaarden beslist waar er op patrijs gejaagd mag worden.

Dit jachtseizoen, dat loopt van 15 september tot en met 14 november, kregen 37 wildbeheereenheden de toelating om te jagen op patrijs. Een laag aantal in vergelijking met vorige jaren. Dat komt volgens de Hubertus Vereniging Vlaanderen door het gebruik van een nieuw telprotocol. Volgens de jachtvereniging wordt dat protocol echter nergens opgesomd in de jachtwetgeving en staat het ook nog niet wetenschappelijk op punt. Bovendien zou Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gegarandeerd hebben dat het nieuwe telprotocol dit jaar nog niet meegenomen zou worden in de besluitneming.

Hubertus Vereniging Vlaanderen heeft het dan ook over een ‘aanfluiting van behoorlijk bestuur’ en ‘woordbreuk’. “De regels tijdens de rit veranderen, het vertrouwen in de overheid knakt”, aldus HVV-voorzitter Geert Van den Bosch. Volgens Van den Bosch is er sprake van ‘een institutioneel wantrouwen’ ten aanzien van de jagerij.

Belga

Meest recent

Meest recent