Startpagina Milieu

Jagers niet te spreken over beperkingen op patrijzenjacht

Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV), de belangenorganisatie van de jachtsector, is niet te spreken over het nieuwe telprotocol dat de Vlaamse overheid hanteert om te beslissen welke wildbeheereenheden (WBE’s) op patrijs mogen jagen. De jagers hebben het over ‘woordbreuk’ en een ‘aanfluiting van behoorlijk bestuur’.

Leestijd : 1 min

Om te mogen jagen op patrijs moet een WBE voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder de densiteit van de vogelsoort in het werkingsgebied. Het is het Agentschap Natuur en Bos dat op basis van deze voorwaarden beslist waar er op patrijs gejaagd mag worden.

Dit jachtseizoen, dat loopt van 15 september tot en met 14 november, kregen 37 wildbeheereenheden de toelating om te jagen op patrijs. Een laag aantal in vergelijking met vorige jaren. Dat komt volgens de Hubertus Vereniging Vlaanderen door het gebruik van een nieuw telprotocol. Volgens de jachtvereniging wordt dat protocol echter nergens opgesomd in de jachtwetgeving en staat het ook nog niet wetenschappelijk op punt. Bovendien zou Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gegarandeerd hebben dat het nieuwe telprotocol dit jaar nog niet meegenomen zou worden in de besluitneming.

Hubertus Vereniging Vlaanderen heeft het dan ook over een ‘aanfluiting van behoorlijk bestuur’ en ‘woordbreuk’. “De regels tijdens de rit veranderen, het vertrouwen in de overheid knakt”, aldus HVV-voorzitter Geert Van den Bosch. Volgens Van den Bosch is er sprake van ‘een institutioneel wantrouwen’ ten aanzien van de jagerij.

Belga

Lees ook in Milieu

Boeren op peil: Subirrigatie moet water beter vasthouden in Arendonk

Akkerbouw Landbouwers Paul en Stéphane de Cartier van de Kruisberghoeve in Arendonk beschermen hun watervoorraden met de aanleg van subirrigatie op 3 van hun landbouwpercelen, in het kader van het project ‘Boeren op peil in Oud-Turnhout en Arendonk’ (Bopota). Een systeem van buizen met gaten, onder meer ter hoogte van de wortels van de planten, zal het water rechtstreeks leiden naar waar het nodig is.
Meer artikelen bekijken