Twee shetlandpony’s gedood door wolf in Meeuwen

Zondagnacht zijn 2 shetlandpony’s doodgebeten.
Zondagnacht zijn 2 shetlandpony’s doodgebeten. - Foto: Pixabay

Maandagochtend werden 2 shetlandpony’s in Meeuwen dood aangetroffen. Voor Welkom Wolf is het duidelijk dat er ook subsidies moeten zijn om paarden en runderen te kunnen beschermen. "We roepen op dat er ook subsidies voor die dieren zijn, maar die zijn gewoon uit het reglement gelaten", zegt Jan Loos. "Die dieren zijn op zich niet veel groter dan een schaap, dus je moet mensen de kans geven om de dieren te beschermen en daarvoor subsidies te krijgen. Die eigenaars worden uitgesloten en dat is gewoon niet fair."

Volgens Welkom Wolf zijn dit soort aanvallen "niet goed voor het draagvlak voor de wolf". "Dit is een pijnlijk verhaal. Het is vooral een gemiste kans voor de Vlaamse overheid dat ze nu moeten constateren dat er groepen van dieren vergeten zijn", aldus Loos. "Wij dringen aan op een volledige regeling voor kwetsbare dieren, waarbij beperkte oppervlaktes gesubsidieerd worden."

"Opgebouwde draagvlak is weg"

Volgens Goossens is het draagvlak voor de wolf verdwenen. "Met de reizende tentoonstelling 'Welkom wolf' werden inwoners geïnformeerd over de wolf en zijn we erin geslaagd een draagvlak te creëren voor de komst van de wolf in onze contreien", zegt Goossens. "Maar nu kunnen we al lang niet meer van een schuwe wolf spreken. De maatregelen zoals wolfwerende omheiningen helpen onvoldoende en de aanvallen blijven toenemen. Het draagvlak dat we zorgvuldig hebben opgebouwd, is al lang verdwenen."

Met de afgelopen acties van de wolf geeft Goossens aan dat het leven na de komst wel duidelijk veranderd is. Hij geeft aan dat "Het dierenwelzijn in Oudsbergen in het gedrang komt en de inwoners ongerust zijn." Voor hem gaat het om een ‘probleemwolf’.

Actie tegen ‘probleemwolf’

Burgemeester Marco Goossens (CD&V) eist aan bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) om dringend actie te ondernemen tegen de ‘probleemwolf’. "Het wolvenprotocol zorgt ervoor dat gepast kan worden gereageerd in geval van problematisch gedrag door een wolf", aldus Goossens. "De inspiratie voor het wolvenprotocol werd bij buurlanden zoals Italië en Duitsland gehaald, maar daar leeft de wolf in een veel dunbevolkter gebied. Hier in Oudsbergen zijn de inwoners bang geworden om 's avonds op straat te komen. Ik vraag dan ook dat er vanuit het ministerie snelle en gerichte maatregelen komen om deze problemen op te lossen."

Belga - MV

Meest recent

Meest recent