Britse regering betaalt om CO2-productie te hervatten

Door een acuut tekort aan kooldioxide, ligt de productie van vleesproducten onder druk in het Verenigd Koninkrijk.
Door een acuut tekort aan kooldioxide, ligt de productie van vleesproducten onder druk in het Verenigd Koninkrijk. - Foto: TD

Er is momenteel een acuut tekort aan kooldioxide, waardoor bijvoorbeeld productie van vleesproducten onder druk staat. Het gas is nodig om dieren in het slachthuis te bedwelmen en om verpakkingen vacuüm te sluiten.

Hoge gasprijzen

De fabrieken worden de laatste tijd getroffen door hoge aardgasprijzen. De regering zal gedurende 3 weken de volledige bedrijfskosten van CF Industries in Teesside voor haar rekening nemen.

Het Amerikaanse bedrijf heeft onlangs 2 fabrieken gesloten die 60 % van de commerciële kooldioxidevoorraden in het Verenigd Koninkrijk produceren. Als de regering niet optreedt, zullen kippen- en varkensvleesproducenten begin volgende week al met sluiting bedreigd worden, benadrukte minister Eustice.

Kostprijs CO2 stijgt ook

Veel dieren zouden daardoor moeten worden afgemaakt. Hij zei verder ook dat de voedingsindustrie zich moet voorbereiden op een enorme stijging van de prijs van CO2. In plaats van 200 pond zou men binnenkort 1.000 pond moeten betalen voor een ton.

Belga - TD

Meest recent

Meest recent