Startpagina Akkerbouw

Nieuwe ontwikkelingen inzake precisielandbouw

Op 27 en 28 augustus waren in Nederland de Precision Days. Deze gingen door op het bedrijf van aardappelteler Jacob van den Borne in Reusel, tussen Turnhout en Eindhoven, net aan de Nederlandse kant van de grens. Op stands en demo’s van diverse firma’s zagen bezoekers diverse noviteiten op het gebied van precisielandbouw.

Leestijd : 6 min

Van den Borne is een van de pioniers in Nederland als het gaat om precisielandbouw. Hij wil precisielandbouw verder op de kaart zetten en daarom zijn kennis delen met anderen. De Precision Days maken deel uit van dat initiatief.

Daarnaast maakte Van den Borne 2 andere initiatieven bekend. Zo vormt zijn bedrijf, samen met de proefboerderij van Wageningen University and Research (WUR) in Vredepeel, de Boerderij van de Toekomst voor het Zuidoostelijk zandgebied in Nederland.

Er is al een Boerderij van de Toekomst in Lelystad, maar dat bedrijf is gevestigd op kleigronden en richt zich heel sterk op de strokenteelt. Dat doet de Boerderij van de Toekomst in Noord-Brabant niet. Dat richt zich veel meer op een gebiedsbouwplan, waarbij mest cruciaal is. En mest is er in overvloed in de provincie die bekend staat om zijn varkenshouderij.

Boerderij van de Toekomst

De Boerderij van de Toekomst voor het Zuidoostelijk zandgebied is opgezet in samenwerking met de provincies Limburg en Noord-Brabant en de landbouworganisatie ZLTO. Het is een discussieplatform dat uit wil zoeken waar de landbouw over 20 jaar wil staan en hoe dat gerealiseerd kan worden. Het wil dat vooral doen met in de praktijk haalbare oplossingen. Alle betrokken partijen kunnen in dat project mee praten.

Het project wil aan boeren oplossingen bieden voor de uitdagingen waar ze voor staan en het brengt technieken en oplossingen aan op het gebied van agronomie, ecologie en technologie.

Van den Borne Precision Academy

Een tweede initiatief dat Jacob van den Borne bekendmaakte, is de Van den Borne Precision Academy. Hieraan kunnen boeren uit alle sectoren op abonnementsbasis deelnemen, want precisielandbouw werkt voor iedereen.

Het omvat een interactief lesprogramma, waarin met technologie geprobeerd wordt om op het juiste moment op de juiste plek de juiste teeltmaatregelen te nemen en dat gedurende de 4 seizoenen per jaar.

Naast de onlineleergang, waarin de basiskennis op peil wordt gebracht, zijn er webinars waarin de exacte behoefte van de deelnemers wordt gepeild. Die komen tenslotte in praktijkdagen voor de abonnees aan de orde.

Van den Borne wil precisielandbouw immers niet alleen laten zien, hij wil het vooral laten ervaren. Hoe hoog de abonnementskosten zijn, is op dit moment nog niet bekend.

De Odd.Bot is nog een prototype.  De robot herkent onkruid en kan dit op verschillende manieren  bestrijden.
De Odd.Bot is nog een prototype. De robot herkent onkruid en kan dit op verschillende manieren bestrijden. - Foto: A-J.B.

Precision Days

Tijdens de Precision Days toonden de deelnemende firma’s ontwikkelingen op het gebied van dataverkeer, robotics, sensoren, drones en aanwendingstechnieken. We haalden enkele hoogtepunten uit het aanbod en presenteren deze in dit artikel.

Vanwege corona was vooraf aanmelden voor de bezoekers verplicht. Daarbij moest de bezoeker een keuze maken uit een dagdeel, om de drukte niet te groot te laten worden. Het aantal bezoekers was met 600 niet heel hoog, maar de bezoekers die er waren, waren heel geïnteresseerd. Zodoende kwam de kennisoverdracht, het doel van de dag, goed uit de verf.

Beter dataverkeer

Bij de landbouwtrekkers staan de noviteiten niet langer uitsluitend in het teken van de uitlaatgasemissienormen, maar gaat ook de connectiviteit van de trekker een steeds belangrijkere rol spelen. Dataoverdracht tussen trekker en kantoor, maar ook tussen trekker onderling of het delen van informatie met derden wordt steeds belangrijker.

De aanwezige merken in Reusel timmeren daarmee flink aan de weg. John Deere met het MyJohnDeere platform, Case IH geeft zijn modellen bij de nieuwste updates de toevoeging AFS Connect mee, met als nieuwste de Optum AFS Connect. New Holland doet hetzelfde met de T7 HD PLM Intelligence, terwijl Fendt met zijn Fendt One-bedieningsconcept ook ruim aandacht schenkt aan dataoverdracht.

De Robot One van Pixel Farming Robotics is een door zonne-energie aangedreven poraal, met tien armen, die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.
De Robot One van Pixel Farming Robotics is een door zonne-energie aangedreven poraal, met tien armen, die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. - Foto: A-J.B.

Verbonden machines

Ook aardappelspecialist AVR werkt aan dataoverdracht door machines. In 2019 toonde het op Agritechnica een nieuwe versie van de Puma 4.0, met DataConnect-dataoverdracht door middel van IoT (Internet of Things). Op de Precision Days toonde het een Ceres-pootmachine, die deze connectiviteit ook heeft. Ook de onlangs gepresenteerde nieuwe Spirit 7200-rooier is uitgerust met DataConnect.

De AVR Ceres- pootmachine kan via IoT communiceren met de thuisbasis. AVR heeft deze connectiviteit ook op de Puma 4.0 en Spirit 7200- rooimachines.
De AVR Ceres- pootmachine kan via IoT communiceren met de thuisbasis. AVR heeft deze connectiviteit ook op de Puma 4.0 en Spirit 7200- rooimachines. - Foto: A-J.B.

Het Nederlandse Dacom is specialist op het gebied van hard- en software- oplossingen voor precisielandbouw. Vooral met het Cloudfarmprogramma is het gemakkelijk om taakkaarten te maken en over te zetten naar de trekker en om bijvoorbeeld de uitgevoerde bewerkingen over te zetten van de trekker naar kantoor. Daarnaast kunnen ook satellietbeelden of dronebeelden gemakkelijk worden gebruikt en beoordeeld.

Het grote nieuws van Dacom was dat het in augustus is overgenomen door het Israëlische CropX. Dat is een wereldwijde leverancier van software gericht in beregening en irrigatie. Het wil met de overname van Dacom zijn positie in landbouwsoftware versterken en zijn aanwezigheid in Europa vergroten. Voor Dacom biedt de overname mogelijkheden op wereldwijde schaal.

Nieuwe robots

Bij de robots was Naio het enige merk dat zijn robots aan het werk zette. De Dino en OZ440 wied- en schoffelrobots trokken onverstoorbaar hun rondjes over het demoperceel. Naio is inmiddels behoorlijk ver met hun technologie.

Wat minder bekend zijn de robots van Pixelfarming Robotics. Dit is een Nederlands bedrijf, dat bestaat sinds 2017. Hun RobotOne is een portaal, met daaraan 10 armen, die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en zo op plantniveau kunnen werken. Met behulp van camera’s kunnen ze de ongewenste van de gewenste planten onderscheiden en deze ongewenste planten weghalen. Dat kan met schoffeltjes, freesjes of maaiertjes. Deze zijn bevestigd aan de oranje koppen en uitwisselbaar. Het rijdende gedeelte wordt elektrisch aangedreven, waarbij zonnecollectoren op de machine voor de stroom kunnen zorgen, maar dat kan ook via accu’s.

In het veld waren de robots van Naio aan het werk.  Het door Abemec vertegenwoordigde Franse merk toonde een OZ440  en een Dino.
In het veld waren de robots van Naio aan het werk. Het door Abemec vertegenwoordigde Franse merk toonde een OZ440 en een Dino. - Foto: A-J.B.

Een robot die ook gebruikmaakt van camera’s, is de Odd.Bot. Deze is nog volop in ontwikkeling. Wanneer de camera’s een plant hebben gedetecteerd en herkend als ongewenst, volgt een actie. Het plantje kan de grond in worden geduwd, het kan worden geplukt, of het kan worden afgesneden. Een tweede camera bekijkt het resultaat van de actie. Hij werkt nu in wortelen, maar moet binnenkort ook in andere gewassen aan het werk. De Odd.Bot moet het alternatief zijn voor de chemische onkruidbestrijding en/of het handmatige wieden voor een groot deel vervangen.

Maatsortering

Van den Borne maakt op zijn bedrijf gebruik van de Gejo Smart Grader Reader. Deze bepaalt met een 3D-camera van elke knol maten en gewicht. Zo kan een monster van 10 kg in 20 seconden worden geanalyseerd. Van den Borne gebruikt de SG Reader om van elke kipper met aardappels die de schuur ingaat de maat en het onderwatergewicht te bepalen.

Van den Borne gebruikt een Gejo Smart Grader Reader om van zijn aardappels in de schuur precies de sortering en het owg te weten.
Van den Borne gebruikt een Gejo Smart Grader Reader om van zijn aardappels in de schuur precies de sortering en het owg te weten. - Foto: A-J.B.

Hij heeft de SGReader gekoppeld aan de positie van de boxenvuller en hij weet zo welke maat waar zit. Bij het uitschuren gaan er opnieuw monsters van de aardappels over de SGReader, zodat de afnemer precies weet wat hij krijgt. De Smart Grader Reader is compact en kan gemakkelijk overal worden gebruikt.

Dosering per plant

Van den Borne heeft 3 spuitmachines op zijn bedrijf. Twee daarvan zijn uitgerust met de LeapBox van BBLeap en de derde wordt dat binnen afzienbare tijd ook. BBLeap is een Nederlands bedrijf dat zich richt op spuittechniek op plantniveau. De LeapBox is vooralsnog het belangrijkste product. Alle spuitmachines kunnen er- mee worden uitgerust.

De LeapBox regelt de individuele afgifte per dop. Alles wat de chauffeur moet doen, is de gewenste druppelgrootte ingeven en, als hij niet met een taakkaart werkt, ook de gewenste hoeveelheid. Het systeem is ervoor gemaakt om of met taakkaarten of met camera’s te werken, om aan de hand daarvan te bepalen hoeveel er op welke plaats gespoten moet worden.

De aansturing van de doppen wordt gedaan met pulsfrequentiemodulatie, vaak aangeduid met de afkorting van de Engelse benaming Pulse Width Modulation, PWM. Dankzij het gebruik van snelle elektromagnetische kleppen kan het systeem draaien op maximaal 100 Herz. Dat wil zeggen dat een dop 100 maal per seconde kan openen en sluiten. Dat doet het maar zelden. Bij een lage rijsnelheid staat de dop een gedeelte van de tijd helemaal dicht en komt de vloeistof stootsgewijs. Het systeem kan echter een rijsnelheid aan van 36 km/u. Het veld wordt opgedeeld in vlakjes van 25 bij 25 cm en omdat de doppen een onderlinge afstand hebben van 25 cm bespuit elke dop zijn eigen vlakje.

Omdat elke dop zijn eigen sectie is, is er bij geren heel weinig overlap. De machine die tijdens de Precision Days demonstreerde met het systeem is uitgerust met 2 tanks en 2 spuitleidingen. Hiermee kunnen 2 middelen elk met een eigen plaatsspecifieke dosering worden gespoten.

Arend-Jan Blomsma

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken