Oproep voor kwalitatieve en ambitieuze nieuwe volkstuinen

Projectaanvragers moeten hun project indienen voor 16 november 2021 om 16 u.
Projectaanvragers moeten hun project indienen voor 16 november 2021 om 16 u. - Foto: VLM

De meerwaarde van volkstuinen mag niet worden onderschat. “Het is cruciaal voor de samenhang van een buurt, maar evengoed voor de productie van gezond en lokaal voedsel. Dergelijke projecten die daaraan bijdragen kunnen op mijn steun rekenen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Kwaliteitsverbetering

Met de oproep wil de minister lokale projecten ondersteunen die kwalitatieve en ambitieuze nieuwe volkstuinen realiseren, of de kwaliteit en ambitie van bestaande volkstuinen verbeteren. Duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de partners en de lokale gemeenschap staan centraal in de oproep. Naast de ‘klassieke’ volkstuinen kunnen ook aanvragen ingediend worden voor samentuinen, warme tuinen, zorgtuinen, schooltuinen, buurtmoestuinen, eetbare buurten en voedselbossen. Ingediende projecten moeten in Vlaanderen liggen, buiten de centrumsteden.

“We zijn ons intussen allemaal bewust van de meerwaarde van groen in onze buurt, van gezond, lokaal voedsel en van sociaal contact. Met de volkstuinoproep willen we nog meer mensen samenbrengen rond zelf gekweekt voedsel, en lokale partnerschappen ondersteunen die volkstuinen aanleggen met respect voor de omgeving en betrokkenheid met de buurt”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Een project indienen

Projectaanvragers moeten hun project indienen voor 16 november 2021 om 16 uur. Dat gebeurt door het ingevuld inschrijvingsformulier, inclusief de bijlagen, te mailen naar volkstuinen@vlm.be.

Een jury zal de kwaliteit van de ingediende projecten beoordelen op basis van een aantal criteria, zoals de behoefte aan een volkstuin, de samenstelling van het partnerschap en hoe ambitieus en realistisch een project is.

Eind december 2021 worden de goedgekeurde projecten bekend gemaakt.

Op de website van de Vlaamse Landmaatschappij vindt u het oproepreglement met meer informatie over de oproep, de voorwaarden en de procedure, en het inschrijvingsformulier met een sjabloon voor de projectbegroting.

VLM - TD

Meest recent

Meest recent