Lessenpakket ‘dierenwelzijn’ breidt uit naar secundair onderwijs

Lessenpakket ‘dierenwelzijn’ breidt uit naar secundair onderwijs

Na een succesvolle introductie in kleuter- en lager onderwijs, zal het educatief lessenpakket ‘Oog in Oog’ ook aan leerlingen van het secundair onderwijs aangeboden worden. “Kinderen en jongeren zijn de potentiële diereneigenaars van vandaag en morgen”, zegt Weyts. “Het is belangrijk om hen zo vroeg mogelijk bij dierenwelzijn te betrekken en hen bewust te maken van de verantwoordelijkheid die ze zelf kunnen opnemen in hun omgang met dieren.”

Bewustmaking

Kinderen bewustmaken van de behoeften van dieren en van de verantwoordelijkheden van de mens als diereneigenaar en consument. Dat is het doel van het gloednieuwe lessenpakket over dierenwelzijn ‘Oog in Oog’. ‘Oog in oog’ richt zich naar leerkrachten uit het kleuter-, lager én secundair onderwijs en biedt kant en-klaar lesmateriaal over 5 deelthema’s via de website www.dierenwelzijnindeklas.be. Een jaar geleden werd het lessenpakket gelanceerd in het kleuter- en lager onderwijs. Nu wordt het educatief pakket uitgebreid naar het secundair onderwijs.

Het lessenpakket ‘Oog in Oog’ komt tegemoet aan de vragen van vele leraren naar educatief materiaal rond dierenwelzijn en gaat in op 5 deelthema’s: dierenwelzijn, gezelschapsdieren, landbouwdieren, proefdieren en exotische dieren. “De speerpunten van mijn beleid rond dierenwelzijn zijn informeren, sensibiliseren en responsabiliseren. Met de lessen van ‘Oog in oog’ beginnen we daar al aan van in de kleuterklas”, zegt minister Weyts.

Lesmateriaal

Het kant-en-klare lesmateriaal wordt ontwikkeld door Djapo, een educatieve organisatie die samen met het onderwijs kinderen en jongeren leert omgaan met maatschappelijke uitdagingen. Djapo-directeur Kaat Boon: “Elk thema bouwt een leerlijn op aan de hand van doelstellingen die per leeftijdsgroep aansluiten bij de eindtermen. Leerlingen zien in dat mens en dier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ze ontdekken wat dierenwelzijn inhoudt en denken bovendien na over dierethiek. In het thema gezelschapsdieren beseffen leerlingen dat een gezelschapsdier in huis halen een bewuste keuze moet zijn, gepaard gaande met verantwoordelijkheden en gevolgen.”

Naast het lesmateriaal worden leraren extra ondersteund met blogberichten en een gratis webinar. Leraren uit het secundair onderwijs kunnen zo op 2 november deelnemen aan de ‘Oog in oog’-webinar op maat van het secundair onderwijs.

Kabinet Weyts - TD

Meest recent

Meest recent