Twee mannen staan terecht voor stroperij in kerngebied wolvin Naya

Het Agentschap Natuur en Bos gaat ervan uit dat de wolvin Naya kwaadwillig werd omgebracht.
Het Agentschap Natuur en Bos gaat ervan uit dat de wolvin Naya kwaadwillig werd omgebracht. - Foto: Flickr

Vogelbescherming Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zijn in dit dossier burgerlijke partij. Dat bevestigde advocaat Peter De Smedt, die de belangen van Vogelbescherming Vlaanderen vertegenwoordigt.

Op 30 september 2019 verspreidde de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos een bericht dat wolvin Naya en haar welpen waarschijnlijk gedood waren. Het Agentschap Natuur en Bos ging ervan uit dat de wolvin kwaadwillig werd omgebracht. De wolven bevonden zich in ontoegankelijk gebied waar zich in principe niemand in mocht begeven.

Naar aanleiding van de dood van Naya, die zich in 2018 in Limburg vestigde en sinds 100 jaar de eerste wolvin in België was, stelde onder meer Vogelbescherming Vlaanderen zich burgerlijke partij. In het hoofddossier met het onderzoek naar de dood van de wolvin is er nog geen doorbraak.

Tijdens het onderzoek naar de mogelijke dood van Naya deed ANB vaststellingen over bepaalde misdrijven. Daar vloeiden 2 subdossiers uit voort. Eentje gaat over de 2 mannen, die clandestien op reeën gingen jagen in het kerngebied in Hechtel-Eksel. Zij zullen zich op 1 februari in de rechtbank moeten verantwoorden.

“Begin november dit jaar staat het andere subdossier op het programma. Dat gaat over jagers die zich met allerlei attributen, zoals een richtkijker, toegang hadden verschaft tot het verboden gebied”, aldus advocaat Peter De Smedt.

Belga - TD

Meest recent

Meest recent